Spațiul Privat Virtual: Contribuabilii persoane fizice vor putea verifica online situația fiscală

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Contribuabilii persoane fizice din toată țara își vor putea verifica online situația fiscală începând de luni, 15 decembrie 2014, la trei luni după ce Spațiul Privat Virtual a fost lansat și a funcționat ca proiect pilot, inițial pentru contribuabilii din București și Ilfov, informează Ministerul Finanțelor Publice.

Spațiul Privat Virtual este primul serviciu electronic pus în funcțiune în România, prin intermediul căruia o persoană fizică își va putea consulta online propria situație fiscală.

„Am mulțumirea că în timpul mandatului am inițiat și pus în aplicare mai multe proiecte de modernizare a administrației fiscale, de încurajare a interacțiunii online dintre fisc și contribuabili. Serviciul Spațiul Privat Virtual este unul dintre aceste proiecte, realizat cu buget zero, însă cu multă pricepere și implicare de către specialiștii din MFP și ANAF”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Pentru a accesa „Spațiul privat virtual”, persoanele fizice vor trebui să se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credențiale de tip nume/ parolă însoțite de coduri de autentificare de unică folosință.

Comunicarea electronică în Spațiul Privat Virtual se face atât dinspre contribuabil către Agenția Națională de Administrare Fiscală, cât și dinspre organul fiscal către contribuabil. Contribuabilii au acces la următoarele informații privind propria situație fiscală: soldul obligațiilor neachitate; decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta); nota privind obligațiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informațiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online; informațiile cuprinse în declarația 112 — respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuțiile de asigurări sociale în funcție de veniturile realizate.

Proiectul „Spațiul privat virtual” va fi dezvoltat, în sensul că se vor extinde categoriile documentelor și informațiilor comunicate spre și dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica și cu alte tipuri de credențiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.

„Spațiul privat virtual” va fi dezvoltat treptat, în baza unui calendar ce urmează să fie finalizat în luna decembrie 2015.

Persoanele fizice care se vor înregistra în sistemul electronic vor avea la dispoziție adrese de email și numere de telefon ale Direcției asistență contribuabili din cadrul ANAF pentru a cere explicații cu privire la obligațiile de plată sau pentru a solicita alte informații.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE