Prognoza agrometeorologică pentru perioada 16-22 decembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 16-22 decembrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3…11°C, valori mai ridicate cu 1…8°C în raport cu mediile multianuale, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2…14°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -8…7°C, în cea mai parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, unde se va produce îngheţ la sol.

Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate se vor înregistra în general ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în aproape toată ţara, exceptând depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde se va semnala starea de repaus vegetativ.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu medie şi bună, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (30-100%). La culturile tardive vor predomina răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

La cultura de rapiţă din sudul, sud-estul şi estul ţării se va semnala predominant înfrunzirea (7-14 frunze).

Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:

  • Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;
  • Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE