Prognoza agrometeorologică pentru perioada 4-10 decembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, intervalul 4-10 decembrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…10°C la nivelul întregii ţări, valori mai ridicate cu 1…5°C în raport cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -2…12°C, în toate regiunile agricole ale ţării. Temperatura minimă a aerului va oscila între -6…7°C în majoritatea zonelor de cultură, izolat producându-se îngheţ la suprafaţa solului.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploaie în aproape toată ţara, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în primele zile ale perioadei, catitățile de apă pot depăși 15-20 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile agricole se vor desfăşura în general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, în depresiunile din nordul şi centrul ţării procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar.

Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge predominant fazele de răsărire (60-100%), apariţie a frunzei a treia (40-100%) şi înfrățire (20-100%).

Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla în faza de înfrunzire, plantele având în medie 5-15 frunze.

La speciile pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.

În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

  • Efectuarea controlului viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
  • Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE