Prognoza meteo pentru luna decembrie. Unde va ninge de Crăciun

Facebook
Twitter

Luna decembrie va sta sub semnul precipitațiilor mixte și al temperaturilor în general apropiate de mediile multianuale, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Tinu, meteorolog de serviciu la Administrația Națională de Meteorologie.

La nivelul lunii decembrie, se anunță precipitații consistente doar în centrul țării, în Transilvania. În această lună, precipitațiile sunt amestecate. Vorbim despre prima lună de iarnă, de tranziție, deci nu putem vorbi numai de ninsori. În partea de sud a țării s-ar putea să avem chiar mai puține precipitații și va fi chiar mai cald decât în mod obișnuit, adică zile cu peste 8-10 grade Celsius. Deocamdată, după episoadele din 1 și 2 decembrie, semnalul este de ușoară încălzire a vremii până la finalul săptămânii, spre 6-7 decembrie. Se va reveni la un regim termic aproape normal în aproape toată țara, cu temperaturi pozitive ziua peste tot, iar noaptea să nu mai coboare prea mult sub zero grade„, a explicat Tinu.

Conform prognozei ANM, publicată la sfâșitul lunii noiembrie, regimul termic pentru intervalul decembrie 2014 — februarie 2015 va fi unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitații în majoritatea zonelor.

La nivelul lunii decembrie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată țara, iar local în sud-estul și sudul țării sunt posibile valori termice mai ridicate decât cele normale.

Temperaturile medii lunare se vor încadra între—5 grade Celsius, în Transilvania și Moldova, și 3 grade Celsius, în Dobrogea. Valori pozitive medii se vor înregistra și în Banat (2 grade Celsius), Oltenia, Muntenia și Crișana (1 grad Celsius).

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, în ultima lună a anului, acestea vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul țării fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme.

Cantitățile de precipitații vor oscila între 20 de litri/metrul pătrat în Dobrogea și 92 de litri/metrul pătrat în Maramureș.

VEZI prognoza agrometeorologică pentru lunile decembrie 2014 – februarie 2015 pe stiriagricole.ro: https://www.stiriagricole.ro/prognoza-agrometeorologica-pentru-craciun-si-revelion-prognoza-pentru-perioada-decembrie-februarie-17549.html

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE