ANSVSA

Pro Agro solicită participarea la discuțiile cu FMI privind reducerea TVA la carne la 5%

Facebook
Twitter

Reprezentanții din industria cărnii vor ca experții organizațiilor implicate în campania de reducere a TVA la carne și produse din carne să fie invitați la discuțiile cu misiunea FMI privind bugetul pe 2015 și să le expună acestora motivele oportunității acestei măsuri, a declarat, marți, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi, în cadrul unei conferințe de presă.

„Obiectivul nostru este ca scăderea TVA de la 24% la 5% să fie preluată în bugetul anului 2015 cu acțiune imediată, de la 1 ianuarie”, a spus Jurconi.

Potrivit președintelui Pro Agro, Alex Jurconi, în proiectul de buget pe anul viitor, după informațiile pe care le deține, reducerea este prinsă la nivelul de 9%, dar măsura urmează să fie discutată cu reprezentanții FMI.

„Ne-am dori să fim invitați și noi pentru a ne prezenta punctele de vedere pentru că dincolo de regula de trei simplă a acestui act, respectiv cât încasează statul la 24%, cât ar încasa la 9% sau la 5%, există multe alte considerente pe care noi, organizațiile profesionale, sindicale și de consumatori la cunoaștem, la știm, și am dori să le prezentăm punctul nostru de vedere reprezentanților finanțatorilor internaționali”, a precizat Alex Jurconi.

Statul colectează din cota de TVA de 24% la carne și produse din carne aproximativ 450 — 500 de milioane de euro.

Pro Agro susține că oportunitatea măsurii de reducere a TVA la carne și produse din carne ar fi mai evidentă dacă statul ar încasa TVA pe coduri CAEN și ar vedea în acest fel de unde vin banii la buget și unde sunt încasări slabe din cauza evaziunii.

Asociațiile profesionale din domeniul producției și procesării cărnii, membre ale Federației Naționale Pro Agro (Asociația Română a Cărnii — ARC, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România — APCPR, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România — UCPR), în parteneriat cu Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului și Ramuri Conexe ‘SINDALIMENTA’, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România — ANPCPPSR și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România — AMRCR, au inițiat în aprilie 2014 o campanie la nivel național, de reducere a TVA la carne și la produsele din carne, în care sunt implicați și consumatorii.

Până pe 2 decembrie, peste 204.000 de români au semnat petiția de reducere la 5% a TVA la carne și la preparatele din carne. Cei mai mulți semnatari sunt din zona București/Ilfov, urmați de arădeni și brașoveni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE