Prognoza agrometeorologică pentru perioada 29 noiembrie-5 decembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ȋn intervalul 29 noiembrie-5 decembrie va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6…8°C în aproape toată țara, abaterile termice negative fiind de 1…4°C.

Temperatura maximă a aerului se va situa între -4…11°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -9…5°C în majoritatea zonelor de cultură, producându-se îngheţ la sol.

Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor agricole. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în centrul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ȋn aceste condiţii, procesele vegetative ale culturile de toamnă vor evolua lent pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia depresiunilor din nordul şi centrul ţării, unde va fi posibilă stagnarea temporară a acestora.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţire (10-100%).

La rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-15 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună și medie.

Pomii fructiferi şi viţa de vie vor intra treptat în starea de repaus vegetativ, continuându-se de asemenea îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile.

Ȋn general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite desfăşurarea normală a lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări etc).

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înființate în epoca optimă;
  • Efectuarea lucrărilor agro-tehnice de întreţinere (tratamente fito-sanitare, îngropatul viilor), în plantaţiile pomi-viticole.

Citeste mai mult despre prognoza agrometeorologică pentru lunile decembrie 2014 – februarie 2015 pe stiriagricole.ro: https://www.stiriagricole.ro/prognoza-agrometeorologica-pentru-craciun-si-revelion-prognoza-pentru-perioada-decembrie-februarie-17549.html

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE