Rapița românească merge bine la export

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România a exportat semințe de rapiță în valoare de 183 de milioane de euro, în primele 10 luni din 2013, în contextul în care producția medie la hectar a fost printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Anul trecut, producție medie la hectar a fost de 1,96 tone de semințe de rapiță, potrivit ultimelor estimări ale MARS, unitatea de monitorizare a resurselor din cadrul Institutului pentru Mediu şi Sustenabilitate al Comisiei Europene. Față de 2012, an în care fermierii au cerut decretarea stării de urgență în agricultură din cauza secetei prelungite, producția medie la hectar a crescut în 2013 cu 20,7%, de la 1,62 tone la hectar. Producția medie la hectar la nivelul celor 20 de state europene a fost de 3,10 tone.

Producții medii mai mici la hectar s-au înregistrat doar în Finlanda (1,3 tone/hectar) și Estonia (1,68 tone/hectar).

Cantitatea de semințe de rapiță exportată în perioada ianuarie-octombrie 2013 a fost de aproape șapte ori mai mare comparativ cu cea înregistrată în intervalul similar din 2012, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Astfel în primele zece luni ale anului trecut, România a exportat 445,5 mii de tone de semințe de rapiță, în valoare de 183 de milioane de euro. În aceeași perioadă din 2012, exporturile au totalizat 64,9 mii tone, valoarea acestora fiind de 37,9 milioane de euro.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE