Experienta unui tanar fermier care a accesat fonduri europene prin submasura 6.1: „Functionarii au invatat odata cu mine ce trebuie facut”

Facebook
Twitter

Un tanar in varsta de 26 de ani, din localitatea Badacin, judetul Salaj, este unul dintre putinii fermieri care au reusit anul trecut sa aiba un proiect cu fonduri europene selectat pentru finantare, prin intermediul submasurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, din cadrul noului PNDR.

Militar de profesie, Adrian Oros lucreaza de mai bine de zece ani, alaturi de tatal sau, intr-o livada de circa 16 hectare. Si-a dorit dintodeauna sa aiba o linie de procesare pentru caisele si prunele din livada sa, iar visul i s-a transformat de curand in realitate. Urmeaza sa semneze in scurt timp contractul de finantare cu fonduri europene pentru suma de 50.000 de euro.

Chiar daca in prezent este bucuros pentru reusita sa, nu putine au fost momentele in care tanarul din Salaj s-a gandit sa renunte la accesarea fondurilor europene din cauza birocratiei.

„Sunt fericit ca am reusit sa am proiectul selectat, insa doar cand o sa semnez o sa pot rasufla usurat. Se pot intampla multe in tara noastra. Am vrut de foarte multe ori sa renunt, va spun sincer. La inceput eram entuziast, insa am observat ca mereu am tot nevoie de documente, de acte sau ca sunt nevoit sa fac anumite modificari. Sunt si primul din zona mea care a vrut sa acceseze fonduri europene prin noul PNDR si majoritatea functionarilor nu stiau prea bine ce documente am nevoie, cum trebuie sa fac dosarul. Si dansii, functionarii, au invatat si ei o data cu mine. Nu ii condamn. Ma bucur doar ca totul a fost bine in cele din urma”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Oros.

Alaturi de tatal sau, tanarul din Salaj se ocupa in fiecare saptamana de cele 16 hectare de livada, in care cresc roditori pomii de cais si prun. Prin intermediul fondurilor europene, Adrian Oros si-a propus sa isi ingradeasca livada si sa dezvolte o unitate de procesare a fructelor pentru dulceata.

Adrian Oroz, caise

„O prioritate pentru mine este sa am livada ingradita, deoarece am avut in ultima perioada multe probleme: animale care au ros frunzele sau chiar si oameni care furau fructele. Am avut aproape 3 ani de vegetatie stagnati din cauza asta. De asemenea, imi doresc mult sa dezvolt o unitate de procesare a fructelor pentru dulceata, precum si o uscatorie”, ne-a mai spus tanarul fermier salajean.

Deoarece nu dispuneau de suficienti bani pentru a cumpara pomi fructiferi de la o pepiniera, la inceput, Adrian Oros a infiintat livada de caisi si pruni cu pomi fructiferi adunati la intamplare. Cu migala si pasiune, tanarul fermier si tatal sau au reusit sa ii altoiasca si sa isi dezvolte propria pepiniera.

„Totul a fost facut de mine si tatal meu. La inceput, deoarece nu aveam bani, am luat pomii din pustietati, am inceput sa ii altoim si spre surprinderea noastra chiar am avut succes. Am avut la un moment dat si 10.000 de pomi in pepiniera noastra. Adevarul, pentru mine, este ca te simti in largul tau intre pomi, mai ales ca stii ca tu i-ai adus, tu i-ai altoit si tu ai reusit sa ii faci sa iti dea o recolta frumosa de circa 8 tone de caise”, povesteste Adrian Oros.

In piete, tanarul din Salaj vinde caisele cu preturi cuprinse intre 5 si 7 lei. „Daca stii sa lucrezi livada, o suprafata de 16-20 de hectare sa spunem iti poate oferi un trai destul de bun pentru 2-3 familii”, spune Adrian Oros.

Anul trecut, AFIR a primit 2.874 de cereri de finantare cu fonduri europene prin intermediul submasurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Dintre acestea, 834 de proiecte, in valoare totala de 35.490.000 de euro, au fost selectate pentru finantare, conform unei centralizari realizate de Ministerul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE