Berindu este un sat obisnuit, aflat la 31 de kilometri de orasul Cluj-Napoca, pe drumul spre Zalau. Oamenii de aici, tarani gospodari cum gasesti in tot Ardealul, isi traiesc viata muncind pamantul si crescand animale. In mica localitate afiliata comunei clujene Sanpaul am gasit un tanar investitor in zootehnie. Mai exact in ingrasarea porcilor.
Pe o bucatica de deal, Andrei Moldovan si-a ridicat o ferma moderna in care creste porci pentru ingrasare, investitia fiind realizata cu fonduri europene luate prin SAPARD. Societatea Andreisim SRL, administrata de tanarul Andrei Moldovan (30 de ani), are ca obiect de activitate cresterea porcilor pentru ingrasare.
Cu toate zootehnia trece de ani buni prin tot soiul de greutati, totusi exista investitori care cred in el si spera ca intr-o zi fermele din tara noastra vor reusi sa asigure necesarul de carne de porc pentru piata interna si sa primeasca pentru porcul livrat la abator un pret corect.
„Greutatile nu vin din munca – valorificarea este problema. Vine carne de porc din import la preturi mici, iar aici in tara abatoarele sunt din ce in ce mai putine si ne cumpara porcii la preturi la care abia putem sa acoperim cheltuielile. De pilda, in prezent, pretul pe kilogramul in viu este de 5,3 lei. Ca sa am si eu un profit cat de cat, ar trebui sa vand porcul cu 6,2 lei/kg in viu. Eu cumpar grasunii din afara tarii, ca nu se gasesc in Romania, la pretul de 70 euro/purcel si il vand la abator la 100- 110 kg cu circa 500 de lei. Statul ar trebui
sa ne dea subventia dupa fiecare ciclu de productie, ca sa ne putem misca nu la finalul anului, cand cine stie daca mai ajungem. Dar suntem invatati cu greutatile si avem speranta, de aceea mergem in continuare, suntem voiosi, veseli si treaba trebuie sa mearga inainte, ca nu avem ce face, nu ne putem opri, mai ales ca acum, daca ai intrat intr-un joc si ai investit o suma foarte mare de bani, munca, nervi, stres, timp, nu e bine sa te opresti”, spune cu zambetul pe buze si speranta in glas tanarul fermier, absolvent al Facultatii de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, citat de publicatia Romania Rurala.
Andrei Moldovan crede ca asocierea poate fi o solutie pentru bunastarea crescatorilor de porci, mai ales in vreme de criza. Ferma lui este inscrisa intr-o cooperativa agricola care s-a infiintat in anul 2012 – Suin Ardeal, cu sediul la Zalau. Insa aceasta nu functioneaza inca asa cum ar fi normal, exista mai mult pe hartie. „Mai sunt trei crescatori de porci in Cooperativa Suin Ardeal. Incercam sa o urnim. Poate vom reusi, avand in vedere ca in noul PNDR cooperativele sunt avantajate, exista bani europeni care pot fi accesati usor prin intermediul diverselor forme de asociere”, a mai spus Andrei Moldovan.
Hala automatizata pentru 950 de porci la ingrasat
In anul 2008, Andrei Moldovan a finalizat constructia fermei destinate ingrasarii porcilor si a pus-o in functiune. Proiectul a fost demarat cu trei ani inainte, in 2005, pe programul SAPARD. Investitia totala a fost de circa 500.000 de euro, din care 45% fonduri nerambursabile, restul sumei fiind imprumutata de la banca. „Berindu este satul natal al parintilor mei si de aceea am ales aceasta locatie pentru ferma. Eu am crescut la oras, dar m-am indreptat catre agricultura si ca profesie si ca afacere pentru ca am incredere ca, daca muncesti si o faci cu pasiune, in timp vin si rezultatele”, spune tanarul crescator, care ne-a precizat ca lucreaza aproximativ 50 de hectare de teren.
„Din pacate, prin zona noastra nu gasesti teren, nu-l poti comasa si lucram bucatele raspandite, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari. E greu sa faci agricultura mecanizata pe fasii dispersate.” De pe suprafata lucrata, fermierul produce doar o mica parte din necesarul de hrana pentru animale, restul cumpara.
Ferma de porci din satul clujean Berindu este formata dintr-o hala cu capacitatea de 950 de porci la ingrasat, pe serie. La capatul halei exista FNC-ul (Fabrica de Nutreturi Combinate).
Totul este automatizat. Furajarea se face automat, hrana din FNC merge pe snecuri in hala, pe liniile de furajare. Hala este echipata cu hranitoare, adapatoare pentru apa. De ferma si animale are grija un singur om, care este ajutat de tanarul Andrei Moldovan si tatal acestuia, cand trebuie facuta curatenie.
„Ferma noastra este o ferma de familie, eu si tata lucram in camp, pe tractor, in hala. Insa in atributiile mele mai intra valorificarea porcilor, cumpararea input-urilor. Zootehnia si lucrul la camp nu sunt usoare, nu ai timp liber, nu ai sambata sau duminica. Muncim cate 14 ore pe zi. Important este sa faci fiecare lucru cu placere si cu speranta ca avand rabdare vor veni si satisfactiile financiare, care acum lipsesc. Dar, am investit si trebuie sa mergem mai departe”, incheie Andrei Moldovan.
Cu un numar mediu de trei salariati, firma a inregistrat profit in crestere in ultimii cinci ani.