Ce recomandari importante trebuie respectate pentru sacrificarea porcilor

Facebook
Twitter

In cadrul sarbatorilor de iarna, un obicei traditional romanesc, in special pentru populatia rurala, este reprezentat de sacrificarea porcului. Pentru a preveni unele situatii neplacute sau chiar imbolnavirea oamenilor, proprietarii de suine care doresc sa sacrifice porcii in propriile gospodarii trebuie sa respecte o serie de reguli.

„Sunt cateva reguli generale care trebuie respectate. Sacrificarea porcilor in gospodariile populatiei, desi nu este recomandata, se practica. Important este ca sacrificarea sa se faca in conditii de igiena, cu asomare, conform legislatiei in vigoare”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Tudor Stanca, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

Chiar daca directivele europene stabilesc reguli clare privind sacrificarea suinelor, actul normativ mai prevede ca autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale numai pentru consumul propriu, cu recomandarea ca animalele respective sa fie, asomate in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul contentionarii (prinderii) si injungherii.

Ce este asomarea?

Asomarea, care la specia porcina se efectueaza cu un pistol cu glont captiv, este un procedeu care atunci cand este aplicat unui animal cauzeaza acestuia pierderea cunostintei pana in momentul injungherii. Operatiunea de asomare a animalelor inainte de sacrificare se practica obligatoriu in abatoarele autorizate si se practica la cerere si in gospodariile individuale cu animale, potrivit Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu.

Mai mult decat atat, crescatorii care aleg sa sacrifice suinele in gospodariile proprii trebuie sa supuna carnea de porc si examenului trichineloscopic.

„Carnea rezultata sa fie supusa examenului trichineloscopic si sa fie consumata in familia respectiva, nu sa fie raspindita sau vanduta pe la poarta”, atrage atentia directorul executiv APCPR.

Realizarea examenul trichineloscopic

Examenul trichineloscopic se executa pe probe de carne, recoltate de la animalul sacrificat (pilierii diafragmatici, musculatura intercostala, musculatura de la baza limbii), potrivit ANSVSA.

De asemenea, este important de precizat ca examinarea carnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, cei care vand carne si preparate neverificate, care pot pune in pericol sanatatea si viata celor care o consuma, putand fi sanctionati cu amenzi de pana la 2.000 de lei.

Crescatorii de suine sunt incurajati sa anunte medicii veterinari din raza localitatii in care se afla exploatatia, atunci cand observa sau afectiuni medicale la animale.

Specialistii ANSVSA atrag atentia ca sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie fara controlul sanitar-veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute poate avea consecinte grave. De aceea, pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare si a infestarii cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomanda consumatorilor sa nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spatii nesupravegheate sanitar-veterinar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE