Liderii crescatorilor de porci doresc activarea masurii de bunastare pentru acest sector

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) au avut de curand o intalnire cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la sediul MADR, cu privire la masurile de preventie care trebuie luate impotriva aparitiei focarelor de pesta porcina, precum si despre o posibila reactivare a masurii de bunastare pentru acest sector.

„Principala tema a discutiilor a vizat pericolul evolutiei Pestei Porcine Africane in Romania, fiind identificate astfel de focare la circa 150 km de granita estica a tarii noastre. In acest sens, Directorul executiv APCPR, dna. Tudor Stanca a propus un set de masuri suplimentare de biosecuritate pentru prevenirea aparitiei pestei porcine africane, in contextul actual de evolutie a bolii. Intre acestea, au fost mentionate programe de informare a populatiei şi a micilor crescatori, stabilirea unui buget pentru actiunile de prevenire şi control, crearea de acorduri şi actiuni transfrontaliere”, se arata intr-un comunicat al MADR.

Totodata, reprezentantii APCPR au ridicat problema crearii unui grup de lucru la nivelul MADR pentru analiza propunerii de modificare a Ordinului nr. 1438/2014 privind aprobarea sistemelor de sanctiuni pentru Masura 125 „Plati privind bunastarea animalelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 prin preluarea prevederilor din Regulamentul 640/2014 privind sanctiunile ce se aplica pentru platile directe şi pentru ecoconditionalitate şi dezvoltare rurala.

Ministrul Achim Irimescu a precizat ca va analiza propunerile reprezentantilor APCPR cu privire la constituirea unui grup de lucru cu reprezentanti ai Agentiei de Plati şi Interventie pentru Agricultura, ai Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale şi ai Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.

O alta tema ridicata de conducerea APCPR a fost activarea Masurii 14 – Bunastarea animalelor și alocarea unui buget al acesteia. Ministrul Achim Irimescu a precizat ca intentioneaza sa poarte o discutie cu Comisia Europeana in acest sens.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE