Creșterea porcilor, o afacere care poate aduce profituri frumoase în România

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Declinul efectivelor de suine pentru reproducție a fost mai puțin pronunțat în România, comparativ cu alte state recent aderate la Uniunea Europeană.

Astfel, țara noastră este „un important producător care a reușit să restructureze sectorul creșterii suinelor mai repede față de alți noi membri ai Uniunii”, potrivit Eurostat.

Între 2008 și 2013, efectivele de scroafe s-a redus cu 13,5% la nivel european. În cele mai noi 13 state ale Uniunii Europene, printre care se numără și România, scăderea a fost mai abruptă, de minus 20%, comparativ cu cele 15 state cu vechime în UE, unde declinul a fost de numai 8%.

Totodată, Grecia și Olanda au consemnat creșteri ale numărului de scroafe.

În 2013, membrii Uniunii Europene au importat 17,7 milioane de capete de porci cu o greutate mai mică de 50 de kilograme. Cel mai mare importator este Germania, care a cumulat mai mult de jumătate din totalul importurilor, urmată de Polonia, cu aproape un sfert din total. Aceste două state ocupă, în aceeași ordine, și primele două locuri și în ceea ce privește importurile de animale pentru reproducție sau pentru sacrificare.

Pe de altă parte, Danemarca este cel mai mare exportator de porci pentru îngrășare (grăsuni), cu aproape 57% din total. La nivel european, se observă o specializare a crescătorilor de suine. Spre exemplu, danezii produc în special pentru ferme de reproducție, iar spaniolii pentru fermele de îngrășare.

România, cu aproape 4,35 de milioane de capete, potrivit raportului tehnic asupra situației din zootehnie la data de 31 martie 2014, publicat de Ministerul Agriculturii, este un importator atât de grăsuni pentru fermele de îngrășare și carcase pentru industria alimentară. Peste 2,48 de milioane de capete sunt consemnate în ferme de familii, în vreme ce în unitățile cu flux industrial sunt înregistrate 1,17 capete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE