EXCLUSIV StiriAgricole.ro. PNDR 2014-2020. Ce înseamnă înverzirea?

Facebook
Twitter

Un procent important din sumele destinate fermierilor prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se va duce pe plăți de agromediu, inclusiv pe înverzire, însă fermierii nu știu încă cum se vor face plățile.

„Ce înseamnă înverzirea? Încă nu ști, deși 30% din fondurile alocate prin PNDR 2014-2020 vor fi plăți de agromediu, adică aproximativ 1,4 miliarde de euro. Ar trebui ca 5% din suprafața exploatată să rămână pârloagă, ceea ce pentru o fermă mare este enorm. Nu știm dacă un fermier care pune o perdea forestieră va lua o sumă, iar altul care lasă locul pârloagă va lua altă sumă. Dacă lăsăm pârloagă suprafețe atât de mari, se va dezvolta vegetația dăunătoare și ne va da bătăi de cap și în zonele cultivate”, a declarat Constantin Bazon, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR).

Comisia Europeană dorea inițial ca zonele de interes ecologic să reprezinte 7% din suprafața unei ferme. Ulterior, la insistențele statelor membre, procentul a coborât la 5%. Creșterea acestui procent până la 7% se va realiza de abia în anul 2018 și doar în urma unei evaluări a Comisiei, care să ia în considerare impactul asupra mediului, veniturile fermierilor și producția agricolă.

De asemenea, pozițiile ferme ale statelor membre, exprimate în cadrul reuniunii din luna martie a anului trecut a Consiliului Uniunii Europene – Agricultura și Pescuit au determinat reducerea procentului sancțiunii pentru înverzire de la peste 100%, cum a fost propus inițial de către Comisia Europeană, la 25% din plata efectuată. Totodată, prin excluderea criteriilor de înverzire din cerințele de bază aferente unor măsuri de dezvoltare rurală cu plata pe suprafața, la calculul pierderii de venit nu se va deduce plata pentru înverzire.

În ceea ce privește noul PNDR 2014-2020, Constantin Bazon spune că declarațiile ministrului Daniel Constantin cu privire la lansarea pe propria răspundere a ministerului a unor sesiuni de apeluri de proiecte au iz electoral.

„Se spune că „am dat drumul la …”, dar sunt declarații electorale, deoarece nu avem măsuri concrete. PNDR 2014-2020 e la stadiu declarativ, nu știm ce sume se vor aloca pentru fiecare din cele 14 măsuri ale programului. Chiar i-am cerut ministrului la ultima întâlnire să nu mai elaboreze ghiduri pentru solicitanți, cât timp PNDR 2014-2020 nu e aprobat de Comisia Europeană”, a explicat vicepreședintele LAPAR.
În luna februarie 2014, Ministerul Agriculturii va trimite un draft al PNDR 2014-2020 Comisiei Europene.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE