EXCLUSIV. Cine a cumpărat teren agricol în România

Facebook
Twitter

Încă dinainte ca România să adere la Uniunea Europeană, cetățenii străini puteau cumpăra sau arenda terenuri agricole în România, astfel că zeci de mii de hectare sunt deja în posesia sau sub controlul acestora.

Metoda era simplă: străinii înființau un SRL în România pe bani puțini și își luau un partener de afaceri român.

„Legea privind vânzarea terenurilor agricole e praf în ochi, cât timp nu există nicio condiție pentru firme cu privire la achiziția de pământ. Zeci de mii de hectare au fost deja cumpărate de firme care nici măcar nu au cod CAEN pe agricultură sau administratori de specialitate. Pământul bun s-a dat deja. S-a vândut pe adeverință, fără ca măcar să existe titlu de proprietate”, a declarat pentru stiriagricole.ro Ioan Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor.

În cazul multor firme care au cumpărat terenuri agricole, 99% din capital este deținut de cetățeni străini și doar 1% de cetățeni români, a adăugat Cioroianu. Acesta spune că scandalul legat de planurile Budapestei de a plăti rentă viageră cetățenilor unguri care cumpără terenuri în zonele locuite de secui este fără fond.

 „Ardelenii nu-și vând pământul”, a subliniat acesta.

Legea adoptată de Guvern și de Camera Deputaților ca for decizional cu privire la vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan între persoane fizice a fost trimisă spre reexaminare Senatului de președintele Traian Băsescu.

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE