România și Bulgaria vor colabora pentru susținerea producătorilor din zonele montane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În data de 9 ianuarie 2014, o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale condusă de secretarul de stat Daniel Botănoiu a efectuat o vizită de lucru la Ruse, în Bulgaria. În cadrul discuțiilor, bulgarii și-au manifestat interesul de a colabora cu România în vederea dezvoltării măsurilor specifice de susținere a sectorului de lactate din regiunile muntoase.

Alături de delegația MADR s-au aflat și reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), însoțiți de președintele Autorității, Vladimir Mănăstireanu.

Vizita a avut loc la sediul Prefecturii din Ruse, în prezența lui Ventsislav Kalchev, guvernatorul orașului Ruse, a lui Byurhan Abazov și Yavor Gechev, vice – miniștri ai Ministerului Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, precum și a altor oficiali bulgari.

Întâlnirea de lucru a avut loc ca urmare a discuției dintre ministrul Daniel Constantin și omologul său bulgar, Dimitar Grekov, pentru a negocia semnarea unui nou document bilateral între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria.

Având în vedere că România și Bulgaria se aseamănă foarte mult din punct de vedere agricol și că ne aflăm la începutul unei noi Politici Agricole Comune, astăzi au avut loc discuții între experții din România și Bulgaria în scopul găsirii celor mai bune soluții pentru a spori competitivitatea sectorului agricol și, în egală măsură, a fermierilor, din cele două state vecine.

Discuțiile tehnice au fost organizate pe patru grupe de lucru:

 1. Grupul de lucru pentru acțiunile viitoare legate de noua Politică Agricolă Comună,
 2. Grupul de lucru pentru domeniul sanitar veterinar ce vizează securitatea alimentară,
 3. Grupul de lucru pentru identificarea punctelor comune şi susţinerea reciprocă în cadrul negocierilor la nivel european,
 4. Grupul de lucru pentru politicile din zootehnie, cultură mare, legumicultură și funcționarea piețelor.

Printre domeniile de cooperare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, au fost propuse următoarele teme:

 • Găsirea celor mai adecvate soluţii de punere în aplicare a viitoarei Politici Agricole Comune, atât în privinţa plăţilor directe cât şi în domeniul dezvoltării rurale,
 • Organizarea pieţelor în sectorul legume-fructe şi sectorul vitivinicol,
 • Analiza posibilităţii privind crearea unei burse comune a pieţei legumelor într-unul din oraşele riverane Dunării, care să conecteze direct producătorii agricoli,
 • Creşterea animalelor, cu precădere colaborare în sectorul lactate, carne bovine, ovine şi caprine,
 • Transfer de tehnologie, schimb de experienţă în domeniul cercetărilor ştiinţifice şi tehnologiilor agricole,
 • Promovarea  conceptului de agricultură ecologică şi colaborare intre ONG-urile din domeniul agriculturii ecologice dintre cele două ţări,
 • Cooperarea în domeniul îmbunătăţirilor funciare prin organizarea de întâlniri între specialişti  pe problematica irigaţii, desecare-drenaj.

De asemenea, partea bulgară a fost interesată de schimbul de experiență cu privire la implementarea programului de dezvoltare rurală precum și de schimbul de experiență privind metodele de sprijin și stimulare a producătorilor agricoli, cu scopul îmbunătățirii competitivității lor şi metode de creștere a calificării si cunoștințelor.

Partea bulgară şi-a exprimat dorința de a susține poziția României cu privire la utilizarea tratamentelor semințelor de porumb și floarea soarelui cu produsele din grupa neonicotinoidelor.

Omologii bulgari au manifestat interes pentru cooperarea în domeniul plăților directe și în domeniul de susținere a pieței. Au avut loc discuții privind posibilitatea dezvoltării măsurilor specifice de susținere a sectorului de lactate din regiunile muntoase.

Un alt subiect care a prezentat interes a fost cel privind cooperarea și schimbul de informații cu privire la controlul produselor alimentare și al hranei pentru animale, al calităţii fructelor și legumelor, precum și cooperarea în sectorul de pescuit, acvacultură, comercializarea și prelucrarea peştelui și a produselor din pește

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE