Tinerii vor să se mute la țară, fapt demonstrat de numărul mare de cereri pentru acordarea primelor de instalare la sat. Pentru anul viitor bugetul destinat susținerii tinerilor care vor să înceapă o afacere la țară este de 612 milioane de euro.
„Un tânăr care se mută la ţară şi începe o afacere cu bani europeni are şansa să primească mai mulţi bani: în loc de maxim 40.000 de euro, de la anul poate primi 60.000 de euro”, spune directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, citat de Mediafax.
Ca să aibă succes, Popa le-a recomandat tinerilor să facă investiții în zone montane, deoarece pot beneficia de 70 la sută sumă nerambursabilă.
„Toate capacităţile de producţie, de prelucrare a cărnii şi a prelucrare a laptelui s-au concentrat numai pe zona urbană. Nu s-a realizat nimic în zona montană, absolut nimic. Şi, pentru a încuraja tinerii şi pe cei care vor să facă capacităţi de producţie pe procesare în zona montană, asigurăm această creştere de 20 la sută a sumei nerambursabile. De pildă, cei care sunt cu fermele mici şi vor să acceseze şi un fond pe Măsura 1.2.1. sau să-şi facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. primesc nu 50 la sută sumă rambursabilă, ci 70 la sută”, a completat directorul adjunct al APDRP, potrivit Mediafax.
Anul acesta, bugetul pentru instalarea tinerilor fermieri la țară a fost de 380 de milioane de euro. Un număr de 12.500 de tineri au beneficiat de program, iar alți 13.000 sunt în așteptare , deoarece banii necesari efectuării plăților către aceștia nu au mai ajuns în contul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.