România și Polonia vor avea un punct de vedere comun în cadrul Consiliului de Miniștri pentru susținerea de noi măsuri care să-i ajute pe producătorii agricoli afectați de embargoul impus de Rusia, a declarat, miercuri, la INDAGRA 2014, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la finalul primei runde de discuții din cadrul Forumului 16+1 – ”China și statele din Europa Centrală și de Est”.
„În cadrul forumului, am avut ocazia să discutăm cu statele membre ale Uniunii Europene despre modalitatea prin care trebuie să implementăm Politica Agricolă Comună reformată la nivel european, dar și despre situația creată de embargoul impus de Federația Rusă. M-am bucurat că vom avea un punct de vedere comun cu Polonia în cadrul Consiliului de Miniștri în susținerea de noi măsuri care să-i ajute pe producătorii din țările noastre, astfel încât aceștia să nu mai fie afectați în mod direct sau indirect de embargoul impus de Rusia”, a spus Constantin.
Șeful MADR a reiterat că România este afectată indirect de acest embargo, pentru că multe dintre produsele alimentare exportate de alte țări riscă să ajungă pe piața românească la prețuri de dumping.
„România este în acea situație în care, neexportând în mod direct către Rusia, riscă să fie afectată în mod indirect, pentru că produsele care erau exportate din alte state, Polonia sau Lituania, vin pe piața românească la un preț de dumping, iar concurența este neloială. Cred că este momentul, fiind o problemă europeană, să găsim soluții europene.
Am avertizat și la ultimul Consiliu de Miniștri — și o să o fac și în continuare — asupra riscului că fiecare stat membru o să încerce să găsească soluții naționale de protejare a fermierilor și, implicit, a consumatorilor. Ridicarea prețului minim de intervenție, stocarea privată sau stimularea producătorilor de a exporta pe piețe terțe, în afara Uniunii Europene, pot reprezenta soluții europene care trebuie luate în calcul în perioada următoare. Este nevoie de voință politică, să agreăm între noi aceste lucruri și, pe urmă, să le punem pe masa Consiliului. Este nevoie și de fonduri europene pentru a ajuta fermierii să depășească această perioadă extrem de dificilă”, a adăugat ministrul Agriculturii.
În relația cu China, ministrul Daniel Constantin a afirmat că forumul de la INDAGRA 2014 a reprezentat un bun prilej de a discuta în mod direct cu agenții economici din cele două țări, de a semna contracte sau de a iniția alte contacte.
„Avem contracte importante semnate și contacte, pentru care, în timp, se vor vedea rezultatele. Astăzi au avut ocazia să discute agenții economici în mod direct și să semneze contracte. Cadrul legal în anumite domenii a fost deja stabilit și acum trecem la partea practică. De la ultima discuție cu partenerii chinezi, de acum câteva luni, s-a remarcat o creștere a volumului de produse exportate pe piața chineză și așteptările noastre sunt în zona de animale vii, de carcasă și produse din carne de porc. Pe vinuri, exporturile au crescut semnificativ în ultima perioadă”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a menționat situația nefericită apărută în România din cauza bolii limbii albastre, care afectează exporturile de animale vii, subliniind însă că au fost oferite partenerilor chinezi toate garanțiile pentru derularea contractelor semnate.
„Suntem în așteptare (pe exportul de animale vii — n.r.). A apărut, din nefericire pentru prima dată în România, ‘boala limbii albastre’ și consider că orice stat care își protejează consumatorii trebuie să primească garanțiile necesare, respectiv că nu exportăm odată cu animalele vii și ‘boala limbii albastre’. Eu cred că am oferit toate aceste garanții, că există ferme de carantină și, dacă nu apare într-o perioadă de 30 de zile, înseamnă că animalele nu sunt afectate și putem trece la concretizarea contractelor semnate de agenții economici”, a mai spus Daniel Constantin.
România a găzduit, miercuri, în cadrului târgului internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei — INDAGRA 2014, cea de-a IX—a ediție a Forumului 16+1 — ”China și statele din Europa Centrală și de Est”, fiind pentru prima dată când acest eveniment se desfășoară în afara Chinei.