Zile negre pentru fermierii cu credite

Facebook
Twitter

Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară și rezervele minime obligatorii, pentru a forța băncile să dea drumul la credite. Însă declarațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au lovit leul.

Moneda națională a început să se deprecieze puternic, după ce miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că leul ar trebui să scadă după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, măsuri luate în Consiliul de Administrație al Băncii Centrale. Ieri, euro a urcat la maximul ultimelor 7 luni. BNR a stabilit ieri un curs de 4,5447 lei/euro, în creștere față de referința afișată în 8 ianuarie, de 4,5290 lei/euro. Un curs mai ridicat, respectiv 4,5535 lei/euro, s-a înregistrat pe 7 iunie 2013. Dolarul a fost cotat la 3,3432 lei/, în urcare față de referința stabilită în 8 ianuarie de BNR, de 3,3267 lei/dolar.

Astfel, fermierii care au luat credite în valută vor da mai mulți bani pentru a achita ratele.

Totodată, potrivit ultimelor studii, băncile nu vor relua creditarea până în lunile octombrie-2014, în contextul în care majoritatea băncilor românești sunt cu capital străin, iar băncile-mamă din zona euro nu par prea fericite de ideea acordării de noi împrumuturi. În plus, agricultura nu este un domeniu apreciat de bănci, din cauza riscurile naturale la care este expus fermierul și a faptului că acesta poate rambursa creditele în funcție de ritmul naturii, adică după vânzarea recoltei.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE