Bancherii au tăiat dobânzile la credite și la depozite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dobânzile practicate de băncile comerciale la depozite şi credite au scăzut în octombrie 2013 faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate azi de Banca Naţională a României (BNR).

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile s-au redus în octombrie faţă de septembrie de la o medie de 10,13% pe an la 9,64% pe an, potrivit datelor BNR. În ceea ce privește creditele noi, instituțiile bancare au aplicat dobânzi mai mici, atât pentru produsele destinate firmelor, cât și populației. Cel mai mult au scăzut dobânzile la împrumuturile pentru persoane fizice, de la 10,26% pe an la 9,54% pe an.

În schimb, la creditele în valută, însă, dobânzile au crescut uşor pentru cei care s-au împrumutat în octombrie, de la o medie de 4,84% pe an în septembrie la 4,96% pe an în octombrie 2013.

Dobânzi mai mici și pentru economii

După ce BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25% la sfârşitul lunii septembrie 2013, bancherii au tăiat dobânzile oferite la depozitele în lei aflate la sold tot cu aproximativ 0,25%. Media dobânzilor la depozitele în lei aflate în sold a fost de 4,03% pe an în octombrie 2013, faţă de 4,24% pe an în septembrie.

Clienții care au constituit depozite noi în lei au avut și mai mult de suferit de pe urma deciziei băncilor de a reduce dobânzile, în condițiile în care dobânzile au scăzut cu aproape 0,4 puncte procentuale, de la o medie de 3,68% pe an în septembrie, la 3,3% pe an în octombrie. În schimb, bancherii au crescut bonificaţiile acordate la depozitele în lei cu scadenţa mai mare de doi ani, de la 3,55% pe an la 3,67% pe an.

Nici românii care au constituit depozite în euro nu au fost omiși. Per ansamblu, reducerea dobânzilor a fost nesemnificativă. La depozitele în euro aflate în sold băncile au redus dobânzile în octombrie 2013 la 2,3% pe an faţă de 2,37% pe an în luna precedentă. Pentru persoanele fizice care au constituit depozite pe perioade cuprinse între 1 şi 2 ani, instituțiile bancare au diminuat bonificaţiile oferite de la 3,41% pe an, la 2,65% pe an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE