Marii fermieri apreciază că scandalul iscat în jurul tranzacției cu teren agricol făcută de Ioana Băsescu, fiica președintelui Traian Băsescu, este fără fond.
„Și-a cumpărat un tânăr un teren”, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Agricole din România (LAPAR) și arendaș cu câteva mii de hectare de teren agricol în exploatare. „În România, există persoane fizice care dețin și 4.000 de hectare. Eu am câteva mii în arendă și zeci de milioane împrumutate de la bănci pentru investiții. Și cred că mie mi-au dat banii mai ușor decât fetei lui Băsescu. Până la urmă, un tânăr și-a cumpărat un teren agricol. Măcar au fost cinstiți și au făcut publică tranzacția. Facem atât de mult tam-tam pentru o bagatelă. De ce nu face USL comisii pentru a ancheta jafurile făcute de usl-iști?”, ne-a declarat Baciu.
Fermierul băcăuan spune că fiica președintelui Băsescu poate recupera investiția făcuă pentru a cumpăra teren agricol în 10 ani, dacă suprafața va fi lucrată corect.
„Investiția se poate amortiza în 10 ani, dacă faci agricultură performantă. Banca i-a dat credit pe 30 de ani pentru că a socotit veniturile minime”, a adăugat Baciu. Acesta crede că, în situația în care Ioana Băsescu nu ar mai putea plăti ratele, banca va ieși în câștig dacă o va executa silit. Aceasta, deoarece prețurile terenurilor agricole vor crește în anii următori, mai ales că investitori din Israel, Kuweit, Egipt, Iordania, Franța, Italia sau Danemarca i-au contactat în mai multe rânduri pe reprezentanții LAPAR pentru a le cere informații cu privire la vânzări de terenuri agricole.
Pe fondul scandalului legat de faptul că Ioana Băsescu a cumpărat teren agricol cu credit de la CEC Bank, Guvernul a decis să investigheze modul în care a obținut creditul. La rândul ei, Uniunea Notarilor va verifica documentele legate de această chestiune. Mai mult decât atât, liderul PDL Cezar Preda a cerut Parchetului să se autosesizeze și să investigheze cazul.
Chiar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, estimează că în următorii ani nu vom mai găsi teren agricol mai ieftin de 4.000-5.000 de euro în țară.
Nici Culiță Tărâță nu vede cu ochi buni toate discuțiile iscate în jurul acestui subiect.
„Când țara arde, ne ocupăm de fleacuri. Când avem atâtea probleme de rezolvat în agricultură, ne ocupăm de prostii. Până la urmă a cumpărat un român. Când au cumpărat nemții pământ în Banat cu 50 de mărci, de ce nu a mai țipat nimeni? Când avem atâta pământ cumpărat deja de străini, sub diferite forme, ar trebui să ne bucurăm că un tânăr român face o astfel de investiție. Se spune că a primit credit preferențial: toate băncile se înghesuie să dea credite pentru achiziția de terenuri agricole deoarece valoarea lor va crește foarte mult. Dacă mâine Ioana Băsescu va vrea să vândă, poate cere și 7.000 de euro pe hectar, pentru că vorbim de o suprafață compactată, mare. La noi se găsesc greu și umblă arabii de zor să cumpere pământ. Au venit și la mine. Nu trebuie să vindem către străini”, spune fermierul nemțean.