Străinii nu au „atacat” România după liberalizarea pieței funciare, însă prețurile unui hectar continuă să crească.
Cea mai activă zonă a țării, din punctul de vedere al numărului de tranzacții, este cea de sud, potrivit lui Ion Cioroianu. Președintele Asociației Fermierilor din România spune că străinii persoane fizice nu s-au înghesuit să cumpere pământ după 1 ianuarie 2014, ci au făcut achiziții în liniște, înainte de această dată, prin intermediul firmelor pe care și le-au deschis în țară.
„Dacă ai o firmă cu acționariat 99% străin și 1% românesc, nu poți cuantifica cine controlează cu adevărat suprafețele de teren agricol”, spune acesta.
Interesul străinilor față de terenurile agricole fertile din România, dar și faptul că proprietarii români devin mai conștienți de adevărata valoare a bucății pe care o dețin, prețurile au crescut simțitor și o vor face în continuare.
„Liberalizarea pieței funciare cred că va determina o scumpire a terenurilor cu 10-15% anul acesta”,a declarat pentu stiriagricole.ro Ștefan Nicolae, președintele Federației Agrostar.
În Ialomița, de exemplu, cel mai mic preț este de 3.000 de euro.
„3.000 de euro este cel mai ieftin teren, cel mai divizat. Dar ai noștri, tinerii mai ales nu și-l permit nici pe acesta. Dacă nu moștenește terenul de la părinți, cine îl împrumută? Avem credite garantate de stat, dar Fondul de garantare îi mai ia 4%. În alte țări, nici dobânda nu e atât”, a declarat pentru Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa. Acesta spune că, în județ, lupta pentru pământ se ascute, în condițiile în care circa 100.000 de hectare sunt deja controlate de investitori italieni, francezi, danezi și portughezi.
Și în județul Olt, prețurile la terenurile agricole au crescut. Anul trecut, în comuna Vâlcele, un hectar se vindea cu 4.000 de lei, adică aproximativ 900 de euro, nivel calculat la un curs mediu de 4,4190 lei/euro, afișat de BNR pentru 213. Acum, proprietarii cer aproape 2.000 de euro pe hectar.
„M-au sunat și au vrut să mai negociem, dar nu las din preț, că pământul nici nu crește, nici nu scade și nu-mi cere de mâncare. Îl dau când se mai scumpește”, spune lelea Maria, care are vreo două hectare de vânzare. Vrea să pună un ban deoparte că nu știe cât mai poate trage de „coada sapei”.
În Arad, un hectar de teren agricol bun se vinde cu 3.000-6.000 de euro pe hectar, cele mai mari prețuri fiind la Sântana. De asemenea, și în patria cepei, la Pecica, terenurile agricole se vând la prețuri mari, respectiv 4.000-6.0000 de euro pe hectar.
Din 2007 încoace, prețul mediu al terenurilor agricole aproape că s-a triplat. Totuși, acestea se mențin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. Pe fondul liberalizării pieţei din 2014, preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015, potrivit estimărilor DTZ Echinox.
Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.