Cum se poate optimiza productia in livezile intensive si superintensive

Facebook
Twitter

Pomicultorii din Romania care opereaza livezi de mar, par sau prin sistem intensiv si superintensiv cunosc foarte bine cat de necesar este sa asigure nu doar sanatatea plantatiilor, ci si un echilibru intre cresterea vegetativa si cea a fructelor. In plus, una dintre provocarile numeroase cu care se confrunta este costul fortei de munca din perioada taierilor.

Taierea pomilor este obligatorie indiferent de sistemul folosit, importanta sa fiind cu atat mai mare cu cat vorbim de livezi in sistem intensiv sau superintensiv de productie. Realizate anual, taierile pot genera costuri mari pentru pomicultori, avand in vedere ca majoritatea lucrarilor se fac manual, trebuind evaluate individual ramurile care necesita ajustari, astfel incat dezvoltarea coroanelor pomilor sa se faca in mod corect.

Rolul taierilor de rod

Taierile pomilor pot fi de mai multe tipuri de formare, de productie, de regenerare sau de corectare. Primele au rolul de a obtine un anumit tip de coroana. Cele mai cunoscute forme sunt: piramida etajata, palmeta etajata cu brate orizontale sau oblice, gardul belgian, vasul ameliorat, fusul subtire sau tufa, precum și Lepage. Taierile de rodire asigura reglarea fructificarii si revigoreaza vegetatia. Ele se pot face anual, fiind numite taieri de intretinere sau pentru reglarea fructificarii (au rolul de a asigura echilibrul vegetatiei si productiei). In cazul pomilor cu ramuri batrane se pot face si taieri de regenerare, care asigura directionarea resurselor pomului spre ramurile mai tinere.

Un numar mare de ramuri care trebuie corectate sau tendinta pomilor de a se dezvolta excesiv, avand un ritm accelerat de crestere a lastarilor, va duce nu doar la cresterea costurilor cu forta de munca, ci si la un dezechilibru intre cresterea vegetativa si dezvoltarea fructelor. Practic, planta aloca resurse pentru dezvoltarea ramurilor in loc sa aloce resurse pentru dezvoltarea unor fructe de calitate.

Cum se asigura echilibrul intre cresterea pomilor si dezvoltarea fructelor

Una dintre cele mai bune metode prin care se poate asigura un echilibru intre cresterea vegetativa  si productia unor fructe de calitate este folosirea unui regulator de crestere pentru pomi fructiferi. Pentru plantatiile de mar din tara noastra exista omologat produsul  Regalis® Plus, care are atat efect de limitare a cresterii lastarilor, cat si efect secundar de control al focului bacterian si crestere a rezistentei pomilor la factorii de stres sau stimulare a sistemelor naturale de aparare a pomilor.

Folosind un regulator de crestere, pomicultorii se pot asigura ca arhitectura coroanei pomilor din plantatie este mai aerisita, iar lumina si tratamentele cu fungicide pot patrunde mai bine. Celalalt avantaj al unei coroane formate corect este uscarea mai rapida a frunzelor sau fructelor dupa ploaie.

Eliminarea alternantei de rodire

Optimizarea productiei are si un alt efect benefic: eliminarea alternantei de rodire. Este un fenomen care se intalneste des în plantatii. Practic, daca intr-o perioada de 1-3 ani pomul a rodit în mod abundent, în anul urmator, pomul poate rodi foarte putin, sau chiar deloc, deoarece nu mai are resursele necesare pentru a alimenta atat cresterea vegetativa, cat și formarea mugurilor de rod. O taiere corect efectuata, precum și lucrarea de rarire a fructelor (care se face în anii cu inflorire abundenta) pot ajuta la evitarea alternantei la rodire, pastrand principiul conform caruia pomul nu trebuie sa aiba atat de multe fructe incat ramurile sa se rupa din cauza greutatii lor. Regulatorul de crestere ajuta si în acest caz, oferind productii stabile si constante, an de an.

Celalalt efect benefic al produsului este capacitatea de a preveni focul bacterian. Este o boala extrem de periculoasa, care poate afecta în mod ireversibil atat merii, cat si perii sau gutuii. Atacurile virulente pot duce nu doar la uscarea pomilor individuali, ci chiar la pierderea unei plantatii intregi. Stimuland mecanismele naturale de protectie a plantei, regulatorul de crestere Regalis® Plus devine astfel un instrument eficient în managementul focului bacterian.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE