UE vrea sa creasca finantarea pentru apicultori. De cand ar putea intra in vigoare decizia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru urmatorii trei ani, Comisia Europeana ia in calcul sa majoreze cu 50% finantarea acordata de UE pentru programele apicole, noteaza Euractiv.

Numarul stupilor si cel al apicultorilor din Uniunea Europeana au crescut de-a lungul anilor, ceea ce a condus la o crestere cu 16% a productiei de miere a UE in perioada 2014-2018, potrivit raportului privind punerea in aplicare a programelor apicole din UE.

„Sectorul apicol este crucial pentru agricultura si pentru biodiversitate in general. Trebuie sa incurajam apicultorii din intreaga UE, motiv pentru care sustin ferm sporirea de la 120 de milioane de euro la 180 de milioane de euro a finantarii din partea UE pentru programele apicole pentru urmatorii 3 ani, ca parte a propunerii Comisiei privind urmatorul buget alocat agriculturii”, a declarat comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.

La nivelul Uniunii Europene, exista 17,5 milioane de stupi ce sunt gestionati de 650.000 de apicultori. In anul 2018, productia de miere a fost de 280.000 de tone, ceea ce a facut din UE al doilea producator de miere din lume, dupa China.

Programele apicole finantate de UE pana in prezent

UE cofinanteaza programe apicole elaborate la nivel national in cooperare cu sectorul apicol, in scopul imbunatatirii conditiilor pentru sectorul respectiv si a comercializarii produselor acestuia. Programele se desfasoara pe parcursul unor perioade de cate trei ani, in perioada 2017-2019 fiind pusa la dispozitie o contributie anuala din partea UE de 36 de milioane de euro, dublata de fonduri nationale.

Pentru perioada 2020-2022, contributia anuala a UE a fost majorata de la 36 de milioane de euro la 40 de milioane de euro. Bugetul alocat pentru fiecare stat membru este bazat pe numarul de stupi notificat catre UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE