ANSVSA, controale intensive ale operatorilor din industria agroalimentara, in preajma Pastelui. Ce vor viza verificarile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetatenilor un comert cu alimente sigure si a preveni aparitia de toxiinfectii alimentare.

La aceste actiuni de control participa, alaturi de medicii veterinari si inspectori de specialitate din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene/ Municipiului Bucuresti si a circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO).

Pe baza unui Protocol, recent incheiat intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cele doua institutii vor desfasura controale comune, fiecare urmarind aspectele specifice, conform competentelor, reducand astfel frecventa controalelor pentru operatorii din industria alimentara, mai ales in contextul pandemiei de Covid-19.

Controalele urmaresc verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animal si nonanimala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).

Fiecare DSVSA judeteana/Municipiul Bucuresti a stabilit un program de lucru pentru perioada 22 martie – 1 mai 2021 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Sarbatorilor Pascale Ortodoxe), in baza caruia medicii veterinari/ inspectorii de specialitate vor efectua controale si verificari asupra modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Astfel, in perioada 22.03.2020 – 01.05.2020 este asigurata permanenta activitatii prin programul prelungit la nivelul DSVSA si CSVSAO teritoriale, inclusiv in zilele de sambata si duminica. La sediul acestora vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli in domeniul sigurantei alimentelor. Aceste informatii vor fi postate si pe site-ul fiecarei DSVSA judetene.

In zonele de restrictie, consecutive confirmarii unui focar de pesta porcina africana (PPA) la porcii domestici, miscarea mieilor destinati sacrificarii se va face cu respectarea prevederilor europene, care precizeaza ca: in zona de protectie: ”nici o alta specie de animal domestic nu poate patrunde in exploatatie, nici nu poate iesi din aceasta si ca in zona de supraveghere: ”nici o alta specie de animal domestic nu poate patrunde sau iesi din exploatatie fara autorizarea autoritatii competente in urmatoarele sapte zile de la stabilirea zonei”.

Avand in vedere situatia epidemiologica la nivel national in directia pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictete cerintele sanitare veterinare privind miscarea porcinelor si a altor specii de animale.

Ca urmare a confirmarii scrapiei in anumite judete se monitorizeaza circulatia ovinelor si caprinelor destinate sacrificarii, respectiv intregul traseu de la ferme sau exploatatii de origine catre abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar.

In toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar si programul prelungit de activitate, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita in baza tematicilor de control commune si ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente judetene sau locale (Primarii, Consilii Judetene, Institutii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), in vederea organizarii unor actiuni comune de inspectie si control, in limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu alte autoritati.

Actiunile de control vor avea in vedere verificarea modului in care sunt respectate urmatoarele cerinte:

Animalele destinate sacrificarii

– fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de taiere, procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/inregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare;

– vor fi admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzatoare de sanatate certificate de sanatate (documente privind informatiile de lant alimentar) si care sunt identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date conform legislatiei in vigoare, insotite de documente sanitare veterinare de miscare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;

– respectarea regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale in vigoare;

Inspectorii DSVSA in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, si, respectiv, al municipiului Bucuresti, vor efectua controale in trafic asupra transporturilor de animale pentru:

verificarea conditiilor de igiena, a dezinfectiei si a documentelor de autorizare sanitar veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor;

verificarea documentele insotitoare ale animalelor (certificate veterinare care sa ateste sanatatea mieilor si documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar).

– sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.

– sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate si autorizate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie, carnea rezultata in urma sacrificarii fiind destinata direct consumatorului final, fiind interzisa comercializarea acesteia prin unitatile de comercializare cu amanuntul.

– spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;

Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 30 martie – 3 aprilie 2021 (premergatoare Pastelui catolic), respectiv, in perioada 21 aprilie-1 mai 2021 (premergatoare Pastelui ortodox), intre orele 07:00 – 17:00.

DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor permite infiintarea spatiilor amenajate temporar numai in conditii in care:

– in aceste spatii amenajate temporar sunt respectate conditiile generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si de eliminare a deseurilor, stabilite de legislatia sanitara veterinara;

– exista un numar suficient de medici veterinari oficiali instruiti corespunzator cu privire la efectuarea examenului ante si post-mortem, care sa poata dispune masuri de restrictie sanitar-veterinara asupra carnii, in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare la nivelul centrelor de taiere autorizate temporar.

Carnea de miel

– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare insotite de certificat sanitar-veterinar;

– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata in vederea comercializarii catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;

– marcarea carcaselor de miei se realizeaza cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea si certificarea sanitara veterinara a carnii proaspete si marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman;

– marcarea carnii de miel, rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se realizeaza cu o marca de sanatate speciala de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana/a municipiului Bucuresti;

– depozitarea si comercializarea carnii de miel trebuie sa se realizeze in spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii si starii de igiena corespunzatoare;

– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel in stare refrigerata sau congelata.

Ouale si produse din oua destinate consumului uman

– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman, fermele producatoare si centrele de ambalare oua, trebuie sa fie autorizate/inregistrate sanitar veterinar conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare;

– transportul oualor trebuie sa se efectueze numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe intreaga perioada de depozitare si comercializare sa fie asigurate temperatura si igiena corespunzatoare;

– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate in conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile oualor;

– examenul ovoscopic este efectuat de catre personalul veterinar din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale teritoriale pentru ouale valorificate de catre micii producatorii particulari in pietele agroalimentare si/ sau targuri autorizate sanitar-veterinar;

– este interzisa comercializarea oualelor cu coaja crapata sau lovita, acestea sunt retrase de la comercializare si sunt dirijate catre o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnica;

Laptele si produsele din lapte

– micii producatori care comercializeaza lapte si branzeturi in pietele agroalimentare si targuri, trebuie sa fie inregistrati sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008;

– laptele crud care este destinat vanzarii directe sau prelucrarii in branzeturi, trebuie sa provina de la animale sanatoase, crescute in ferme/exploatatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar si care nu sufera de boli care pot fi transmise la om prin intermediul laptelui si produselor lactate;

– micii producatori care vand direct lapte crud si produse din lapte catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, trebuie sa detina carnete de sanatate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului mai sus mentionat;

– branzeturile destinate comercializarii de catre micii producatori, trebuie expuse la vanzare, in spatii special amenajate din piete agroalimentare si targuri, in vitrine destinate acestui scop, in recipiente (tavi) confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica, inox etc);

– branzeturile sa fie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final (de exemplu: in recipiente din material plastic, pungi din plastic etc);

– in cazul in care, transportul si pastrarea branzeturilor in vederea vanzarii directe catre consumatorul final se realizeaza in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), acestea trebuie sa fie curate si identificate corespunzator, pentru asigurarea trasabilitatii produselor si prevenirea contaminarii;

– comercializarea branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara etc.), sau alte tipuri de recipiente curatate si igienizate corespunzator;

– trebuie sa fie asigurata trasabilitatea laptelui si branzeturilor obtinute de micii producatori, prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, cum ar fi:

– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;

– utilizarea de pungi imprimate;

– afisarea, in momentul expunerii la vanzare si pe toata perioada comercializarii, a unor informatii inscrise pe tablite si/sau panouri aplicate deasupra sau in dreptul produsului prezentat etc.

– spatiile si locurile unde se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa fie inregistrate sanitar-veterinar si sa indeplineasca conditiile stabilite pentru desfasurarea acestor activitati;

– trebuie sa fie respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor stabilite de legislatia in vigoare cu privire la transportul, depozitarea si expunerea spre comercializare a pestelui si produselor din pescuit;

– gheata utilizata pentru mentinerea temperaturii pestelui si produselor din pescuit proaspete, trebuie sa fie obtinuta numai din apa potabila si sa fie asigurata pe intreaga perioada de expunere;

– trebuie asigurata trasabilitatea pestelui si produselor din pescuit prin etichete si alte documente insotitoare, inclusiv daca acestea provin din acvacultura (sistem de crestere controlata) sau sunt capturate (pescuite) din mediul salbatic;

– pestele si produsele din pescuit comercializate trebuie sa nu fie infestate cu paraziti vizibili si sa fie corespunzatoare din punct de vedere al examenului organoleptic.

Controalele oficiale tematice in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit vor fi intensificate in perioadele 23 – 26.03.2021 si 28.03.2021, precum si in perioada 23 – 25.04.2021 (cu ocazia sarbatorilor religioase de Bunavestire, Florii catolice si Florii ortodoxe).

Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa in spatii amenajate si inregistrate sau autorizate sanitar veterinar, aflate sub controlul personalului de specialitate din cadrul DSVSA judetene respectiv a municipiului Bucuresti.

In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in functie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA judetene respectiv a municipiului Bucuresti, vor suspenda activitatea unitatii respective pana la remedierea tuturor deficientelor, vor aplica sanctiuni contraventionale, vor retine oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sanatatea cetatenilor, dirijandu-se catre unitati de neutralizare.

Mentionam ca aceste controale se vor desfasura in colaborare si cu reprezentanti ai Politiei Romine si ai Ministerului Finantelor.

Reamintim tuturor cetatenilor numarul de Call- Center al ANSVSA – 0800.826.787, unde se pot face sesizari, sau se pot obtine informatii referitoare la diferite aspecte din domeniul sigurantei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice retea de telefonie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE