Cate pensiuni au fost construite prin PNDR 2020?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca anul acesta stam acasa de Paste, dupa ce va trece pandemia merita sa mergem in concediu in tara, mai ales ca foarte multe unitati noi de cazare apartin unor tineri ce au accesat fonduri europene nerambursabile.

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) au obtinut finantare 915 de investitii in agroturism, potrivit datelor furnizate de  AFIR, la solicitarea stiriagricole.ro.

‘Prin submasura (sM) 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale au fost incheiate 500 de contracte de finantare a activitatilor pentru agroturism.  Prin submasura (sM) 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole au fost finantate 415 proiecte de investitii pentru infrastructura in unitatile de primire turistica de tip agroturistic, proiecte de activitati de agrement’, se arata in raspunsul primit de la AFIR.

Valoarea publica contractata de AFIR prin sM 6.2 este de 34.818.000 euro, iar valoarea publica contractata a fondurilor europene prin sM 6.4 este de 78.962.849,47 euro.

Trebuie precizat ca sumele investite in constructia si dotarea pensiunilor finantate prin PNDR 2020 este insa mult mai mare, deoarece si beneficiarii au facut eforturi pentru a acoperi partea lor de cofinantare.

‚In ceea ce priveste investitia realizata de beneficiari, precizam ca prin submasura 6.4, rata de cofinantare privata a investitiei in agropensiuni era de 10% din valoarea totala eligibila a proiectului, suma maxima nerambursabila a finantarii prin PNDR pe care un beneficiar o putea primi fiind de 200.000 de euro’, ne-au precizat reprezentantii AFIR.

Totodata, acestia au subliniat ca in cazul submasurii 6.2, nu era necesara cofinantare privata din partea beneficiarilor de fonduri europene disponibile prin PNDR 2020, cuantumul sprijinului fiind de 50.000 de euro/ proiect, cu posibilitatea majorarii la 70.000 de euro/ proiect.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE