Ferma viitorului in Bistrita-Nasaud. Roboti care mulg vacile, fac curat si alapteaza viteii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inovarea si modernizarea in agricultura Romaniei este o directie foarte importanta in implementarea fondurilor europene pe care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale le gestioneaza.

AFIR a primit pentru investitii in ferme (prin submasura 4.1 „Investitii in exploatatiile agricole”) solicitari de finantare in valoare de 2,2 miliarde de euro, din care a contractat proiecte insumand 912,47 de milioane de euro. Pentru decontarea investitiilor realizate pana in prezent, AFIR a platit fermierilor 493,35 de milioane de euro din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

O astfel de investitie, care vizeaza modernizarea activitatii unei ferme prin construirea si dotarea salii de muls si a spatiului pentru procesarea laptelui, a fost finantata de AFIR in localitatea Orheiu-Bistritei, din comuna Cetate, judetul Bistrita-Nasaud. Valoarea finantarii nerambursabile acordate prin PDNR 2020, obtinute de beneficiar este de 400.229,41 de euro. Precizam ca valoarea totala a proiectului se ridica la 732.277 de euro.

Obiectivul principal al acestui proiect a fost modernizarea fermei zootehnice. In acest sens, s-a construit si dotat o sala de muls si un spatiu de procesare a laptelui, pe un lot pe care exista deja o hala cu destinatia ferma de vaci, cu o capacitate de 120 de capete.

Investitia este inedita prin faptul ca dispune de un grad mare de robotizare a fermei. Este vorba despre un sistem in care ingrijirea animalelor si mulsul sunt realizate integral de catre roboti. Ferma a fost modernizata prin achizitionarea de cusete pentru odihna a animalelor, tanc de racire a laptelui, echipamente de procesare, vana mecanizata de procesare branzeturi, sistem de impingere automata a furajelor, sistem de curatat gunoiul de grajd, dar si alte echipamente.

In total, in ferma lucreaza cinci roboti: doi mulg vacile, unul face curat, unul ridica mancarea animalelor si unul alapteaza automat viteii. Este singura ferma de vaci din regiune care dispune de un grad inalt de tehnologizare, care e functionala si care are ca scop final sanatatea si confortul animalelor, precum si calitatea produsului finit.

Contractul de finantare pentru modernizarea fermei de vaci a fost incheiat in 30 iunie 2016, iar investitia s-a finalizat la data de 30 iunie 2018. Societatea vizeaza realizarea unei productii  totale anuale de 960.000 litri de lapte. Investitia finantata prin PNDR 2020, desi automatizata, a reusit si crearea a doua locuri de munca.<

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE