Cum poți face profit din creșterea oilor și a caprelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Până când vor face chinezii primele comenzi de ovine din România, crescătorii pot face profit exportând în Turcia și țările arabe.

Exporturile de oi și capre le rotunjeau frumos câștigurile fermierilor români până la apariția focarele de scrapie, în 2002. Înainte de acest moment, anual, se exportau circa două milioane de capete către Turcia și țările arabe. După apariția focarelor, turcii au închis granițele pentru fermierii români, astfel că nici exporturile către țările arabe, cu Turcia ca țară de tranzit, nu au putut fi continuate.

În prezent, doar 19 județe din România au fost declarate libere de scrapie de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), respectiv Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Pe această listă nu se regăsesc județe cu tradiție în oierit, cum este Sibiul.

În această lună, o delegația formată din specialiști turci vor vizita fermele de carantină din cele 19 județe libere de scrapie. Dacă avizele vor fi pozitive, crescătorii de oi și de capre din România pot relua exporturile către această țară și statele arabe.

„Deocamdată, până stabilim procedurile tehnice cu chinezii, se ne focusăm pe relaţia cu Turcia. Noi am stabilit deja fermele de carantină în vreo patru- cinci judeţe şi, după Paşte, o să vină delegaţia de la serviciile veterinare din Turcia să viziteze aceste ferme. Avem agreate cu ei toate certificatele sanitar- veterinare şi, teoretic, după inspecţie se poate relua comerţul cu Turcia cu ovine vii”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, în cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri cu fermierii din Botoşani.

Pentru a se asigura că vor merge la export doar animalele provenite din cele județe libere de scrapie, ANSVSA se bazează pe sistemul de identificare a ovinelor.

Totodată, Turcia ar putea deveni țară de tranzit pentru vacile de lapte și de carne din România. La finele lunii mai, OIE urmează să publice, în buletinul propriu, statusul României de ţară cu risc neglijabil la encefalita spongiformă bovină.

Cu prilejul organizării summitului Europa Cntrală și de Est – China, s-a vorbit de exportul de oi și capre și către statul asiatic. Însă, pentru a putea face exporturi în China, Vladimir Mănăstireanu a subliniat că este nevoie de solicitarea serviciilor veterinare chineze pentru auditarea fermelor de ovine din România.

Totuși, fermierii care vor să facă profit trebuie să aibă în vedere că exportul de materie primă, cum sunt animalele în viu sau în carcasă, nu aduce venituri la fel de consistente ca eexporturile de produse procesate. În acest context, trebuie reamintit faptul că prin noul PNDR 2014-2020, suma substanțiale sunt puse la bătaie pentru investiții nu doar în producție, ci și în procesare și comercializare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE