Meniu

Perspectiva reluării exporturilor către Turcia ne lasă fără miei pe masa de Paște

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din toamnă s-ar putea relua exporturile de oi și capre către Turcia, iar crescătorii români preferă să nu vândă miei de Paște, ci să-i livreze pe piețele arabe, sau să crească prețurile.

În prezent, doar 19 județe din România pot exporta ovine. O delegație turcă va face un audit în fermele de carantină din aceste județe, în vederea reluării exporturilor către Turcia, care este și țară de tranzit pentru marfa exportată în țările arabe. Preşedintele Federaţiei Pro Ovis, Ion Câmpian, a precizat că mulţi crescători preferă să aibă miei în toamnă, atunci când cererea pe piaţa arabă este mai mare, decât să-i vândă de Paşte.

”Unii fermieri vor să aibă miei de Paşti, dar marea majoritate pregăteşte miei pentru toamnă, când desfacerea e mai bună şi sunt luaţi de statele arabe. Oamenii reuşesc până atunci să facă un spor în greutate mai mare decât la Paşti, când e mai pretenţios să scoţi un miel bun, depinde şi de iarna care a fost”, a spus Ion Câmpian, citat de publicația bistrițeană Timp Online.

Preşedintele Federaţiei Pro Ovis dă asigurări că românii nu vor duce lipsă de miei, cu condiția să aibă banii necesari să-i cumpere.

”Vor fi destui miei de Paşti cu siguranţă, gospodarii au deja acum miei mari, o parte din ei. Cred că preţurile vor fi ca şi în anii trecuţi, între 10 şi 12 lei kilogramul în viu. Preţurile vor fi influenţate foarte mult de cererile de afară. Dacă italienii şi grecii vor cumpăra şi va fi cerere mare de miei, atunci pe piaţă vor rămâne mai puţini miei şi preţul va fi un pic mai mare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud şi al Federaţiei Pro Ovis, Ion Câmpian.

În ceea ce priește prețurile, perspective reluării exporturilor îi face pe crescătorii de oi și capre să își frece mâinile de bucurie, în așteptarea profiturilor frumoase. Până în 2002, când au apărut primele focare de scrapie, care au blocat exporturile, anual plecau din țară circa două milioane de capete de ovine către piețele arabe. Acum, fermierii se gândesc să majoreze prețurile și din cauza faptului că subvențiile sunt mici, iar impozitele mari. Cei din Argeș estimează o creștere a prețurilor cu circa 10% față de 2013, de la 23 la 25 de lei pe kilogram în carcasă, în vreme ce prețul în viu va urca la 13 lei/kg.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE