septembrie 27, 2021

Constantin, despre transhumanța oilor românești către China: „Este posibil să exportăm”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescătorii de oi și capre ar putea face exporturi în China, potrivit vicepremierului Daniel Constantin, ministru al Agriculturii.

Acesta a declarat astăzi, cu prilejul unei vizite făcute la Târgul Agraria din Cluj, că România ar putea exporta oi în China, ţara noastră având un potenţial mai mare pentru exportul de ovine decât pentru cel de bovine. Problema exporturilor de oi și capre în China va fi discutată cu ministrul chinez al Agriculturii, în cursul lunii iunie, când acesta va sosi la Bucureşti, în cadrul unui turneu european.

„Este posibil să exportăm oi în China, este acolo un interes, dar încă nu avem acordul semnat pe această zonă. Şi-au exprimat, deja, intenţia şi vom analiza. România are potenţial, mai ales pe oi, avem un potenţial mai mare decât pe zona de bovine. Vom avea o întâlnire în luna iunie cu ministrul chinez al Agriculturii care va veni la Bucureşti. Intenţiile au fost, deja, anunţate de prim-ministrul chinez şi cel român şi nu facem altceva decât să implementăm acordurile stabilite anterior”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Deasemenea, după vizita pe care a întreprins-o în China, vicepremierul Liviu Dragnea s-a arătat încrezător că România ar putea exporta 500.000 de oi și capre în China în curând, urmând ca asiaticii să importe și lapte și lactate din țara noastră. Totuși, președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu le-a recomandat crescătorilor de oi capre să se orienteze către Turcia și țările arabe, în contextul în care aceste piețe au fost redeschise, după ce Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a declarat 19 județe din România libere de scrapie, respectiv Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Pe această listă nu se regăsesc județe cu tradiție în oierit, cum este Sibiul.

„Deocamdată, până stabilim procedurile tehnice cu chinezii, se ne focusăm pe relaţia cu Turcia. Noi am stabilit deja fermele de carantină în vreo patru- cinci judeţe şi, după Paşte, o să vină delegaţia de la serviciile veterinare din Turcia să viziteze aceste ferme. Avem agreate cu ei toate certificatele sanitar- veterinare şi, teoretic, după inspecţie se poate relua comerţul cu Turcia cu ovine vii”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, în cadrul unei întâlniri cu fermierii din Botoşani, care a avut loc în luna martie a acestui an.

Astăzi, ministrul Daniel Constantin a vizitat în cursul zilei de vineri Târgul Agraria, organizat în complexul Expo Transilvania din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, la care participă 250 de expozanţi. Târgul Agraria este deschis până duminică.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE