Cum faci rost mai usor de cofinantare pentru proiectele dezvoltate cu fonduri europene

Facebook
Twitter

Atunci cand ne propunem sa demaram un proiect agricol cu fonduri europene, una dintre principalele griji este capacitatea de a ne asigura cofinantarea. Nu de putine ori, numeroase proiecte valoroase au pierdut banii europeni din lipsa cofinantarii. De exemplu, circa 90% din proiectele reziliate in vechiul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 au avut ca motiv tocmai lipsa cofinantarii.

In prezent, numeroase banci din Romania ofera instrumente financiare prin care va puteti asigura cofinantarea sau finantarea intregului proiect, inclusiv a cheltuielilor neeligibile.

De exemplu, pe baza dosarului de finantare, fermierul poate obtine de la banca scrisoarea de confort. Aceasta este solicitata de Autoritatea de Management, la momentul depunerii cererii de finantare sau intr-un anumit termen de la data notificarii privind aprobarea proiectului pentru a dovedi capacitatea firmei si sursa de cofinantare a proiectului.

De asemenea, agricultorul poate beneficia si de scrisoare de garantie bancara (prefinantare sau avans) – pentru a putea beneficia de avans in vederea demararii investitiei, ti se solicita sa depui o garantie financiara eliberata de catre o banca. Garantia financiara se depune odata cu Dosarul Cererii de Plata a Avansului.

Cele mai eficiente tipuri de cofinantare

In timpul implementarii proiectului, cele mai importante instrumente financiare de care poate beneficia un fermier sunt: creditul punte, creditul pentru investitii sau creditul pe termenul scurt.

Astfel, creditul punte asigura unui agricultor posibilitatea demararii si implementarii investitiei pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile. De obicei, creditul se acorda pe o perioada corelata cu perioada de executie a proiectului si de decontare a fondurilor europene nerambursabile.

Creditul pentru investitii este un alt instrument prin care se asigura contributia firmei tale la proiect. Creditul se dimensioneaza in functie de proiect si de capacitatea solicitantului de a rambursa.

Totodata, se mai pot oferi si credite pe termen scurt, pentru finantarea TVA, sau credite pentru operarea investitiei (capital de lucru), in urma implementarii proiectului.

Criterii de eligibilitate pentru accesarea fondurilor europene

Fiecare masura de finantare cu fonduri europene, din cadrul PNDR 2014-2020, dispune de criterii specifice de eligibilitate. Cu toate acestea, exista mai multe lucruri de care este important sa tineti cont atunci cand va propuneti accesarea fondurilor europene. In primul rand, trebuie sa verificati daca forma de constituire a firmei dumneavoastra este acceptata de masura de finantare pe care doriti sa o accesati.

De asemenea, se vor lua in considerare si aspecte privind activitatea economica (experienta, profitul ultimului an fiscal anterior depunerii cererii, lipsa datoriilor la bugetul de stat, etc.), forma de proprietate asupra infrastructurii (teren/cladiri), reprezentantul legal al solicitantului, capacitatea de implementare a proiectului, perioada/locul de implementare, precum si valoarea totala si contributia minima a solicitantului.

Totodata, atunci cand scrieti proiectul este bine sa aveti in vedere si criteriile de evaluare. Astfel, trebuie sa acordati o atentie deosebita relevantei proiectului, calitatii si coerentei lui, precum si asupra sustenabilitatii proiectului.

Un alt instrument de mare ajutor pentru cei care detin o afacere este si certificat digital pentru semnatura electronica. Potrivit Normelor de aplicare a Legii 455/2001, un certificat digital este nominal, adica identifica o persoana fizica care actioneaza fie in nume propriu, fie ca reprezentant al unui tert, persoana juridica.

Certificatul digital are valoare legala si te ajuta sa economisesti timp atunci cand interactionezi cu: autoritatile contractante din cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP); Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSP); precum si cu diverse alte institutii ale statului: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Monitorul Oficial, Depozitarul Central, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM); Casa de Asigurari de Sanatate (CAS).

Incepand din 3 mai, Ministerul Agriculturii a deschis sesiunile de primire a proiectelor de investitii finantate prin intermediul a 14 submasuri din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru teritoriul national, dar si pentru zona ITI Delta Dunarii.

Fermierii au la dispozitie fonduri europene in valoare de circa 680,8 milioane de euro, din care 53,5 milioane de euro sunt alocate investitiilor din zona ITI Delta Dunarii. Comparativ cu celelalte sesiuni de depunere a proiectelor, cea actuala este deschisa doar 3 luni, in intervalul 3 mai 2017, ora 9:00 — 31 iulie 2017, ora 17:00.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE