Cinci sfaturi pentru a face rost mai usor si rapid de cofinantare pentru proiectele cu fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai mari griji ale fermierilor care acceseaza fonduri europene este cofinantarea. Lipsa acesteia, de cele mai multe ori, duce la rezilierea contractelor de finantare, o pierdere dubla, atat pentru agricultor, cat si pentru autoritati, in incercarea de a atrage cat mai multe fonduri structurale in tara.

Pentru a face fata mai usor acestei provocari, fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene pot apela la numeroase banci din Romania care ofera instrumente financiare dedicate cofinantarii sau chiar a finantarii intregului proiect, inclusiv a cheltuielilor neeligibile.

1. Solutii de finantare pentru demararea proiectului

Inceputul este uneori cea mai dificila perioada in accesarea fondurilor europene, in special din cauza rulajului redus precum si necesitatii implementarii planului de afaceri. Banca poate asigura beneficiarului, pe baza dosarului de finantare, o scrisoare de confort. Fermierul va prezenta aceasta scrisoare Autoritatii de Management, la momentul depunerii cererii de finantare sau intr-un anumit termen de la data notificarii privind aprobarea proiectului pentru a dovedi capacitatea firmei si sursa de cofinantare a proiectului.

O alta modalitate prin care o institutie bancara poate veni in sprijinul celor care doresc sa acceseze fonduri europene este si scrisoare de garantie bancara (prefinantare sau avans), necesara pentru a putea beneficia de avans in vederea demararii investitiei.

2. Modalitati de finantare pentru implementarea proiectului

Instrumente financiare specifice sunt dezvoltate pentru fermierii care au nevoie de cofinantare in vederea implementarii proiectului cu fonduri europene. De exemplu, unul dintre aceste instrumente este creditul punte, care asigura posibilitatea demararii si implementarii investitiei pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile. Acest credit se acorda pe o perioada corelata cu perioada de executie a proiectului si de decontare a fondurilor structurale nerambursabile. Informeaza-te aici despre fondurile structurale si verifica daca poti accesa un credit.

O alta modalitate de finantare pentru implementarea proiectului este si creditul pentru investitii, prin care se asigura contributia firmei tale la proiect. Acest credit se dimensioneaza in functie de proiect si de capacitatea solicitantului de a rambursa. Totodata, beneficiarii pot opta si pentru creditele pe termen scurt, pentru finantarea TVA.

Mai mult decat atat, se pot obtine solutii de finantare si pentru sustinerea activitatii curente a firmei in urma implementarii investitiei.

3. Conditii de eligibilitate

Inainte de a demara un asemenea proiect, este foarte important ca fermierii sa interseze daca se incadreaza in criteriile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor structurale.

In general, aceste criterii se refera la forma de constituire, activitatea economica (experienta, profitul ultimului an fiscal anterior depunerii cererii, lipsa datoriilor la bugetul de stat, etc.), forma de proprietate asupra infrastructurii (teren/cladiri), reprezentantul legal al solicitantului, capacitatea de implementare a proiectului, perioada/locul de implementare, valoarea totala si contributia minima a solicitantului, respectarea legislatiei privind egalitatea de sanse, dezvoltarea durabila, ajutorului de stat si achizitiilor.

De asemenea, este necesar ca solicitantul sa verifice si criteriile de evaluare a proiectelor, precum relevanta proiectului, calitatea si coerenta proiectului, maturitatea proiectului, sustenabilitatea proiectului, precum si capacitatea beneficiarului de implementare a proiectului.

4. Cand trebuie demarat proiectul

Este important sa nu demarezi proiectul (efectuarea de cheltuieli eligibile sau neeligibile la proiect) inainte de semnarea contractului cu Autoritatea de Management sau de obtinerea acordului Autoritatii de Management. In unele cazuri, nerespectarea acestei prevederi atrage blocarea asistentei nerambursabile. Prin exceptie, studiile de piata, testele sau avizele pentru constructii se pot face in faza de pregatire a cererii de finantare.

Intotdeauna exista un risc de performanta in implementarea unui proiect. De aceea este bine sa soliciti informatii bancii despre procedurile de achizitie din cadrul proiectului, despre pregatirea documentatiei de plata astfel incat sa elimini astfel de riscuri.

5. Fonduri de investitii

Pe langa creditele dedicate demararii proiectelor cu fonduri europene, alte instrumente utile sunt si fondurile de investitii, prin care beneficiarii au posibilitatea sa faca economii. Chiar daca nu dispui de toate informatiile privind metodele de investitii, fie ca vorbim de depozite bancare, titluri de stat ori obligatiuni, institutiile bancare pot alege cea mai buna varianta pentru tine. Ori, poti oricand sa alegi un mijloc clasic de economisire.

Iata cateva fonduri de investitii din care poti sa alegi:

  • investitii preponderent in instrumente financiare cu venit fix (asemanator BT Obligatiuni) si o mica parte (20%), in actiuni cotate la BVB.
  • pentru randamente imbunatatite pentru poti alege un fond deschis de investitii cu administrare activa, cu plasamente preponderent in actiuni cotate la BVB. Este in top 3 cele mai performante fonduri din Romania.
  • daca economiile tale sunt in euro, alege un fond deschis de investitii denominat in euro, cu plasamente in depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni.

Citeste mai multe detalii despre cum poti folosi fondurile de investitii in avantajul tau.

In ceea ce priveste fondurile europene, valoarea platilor efectuate de AFIR in luna august catre beneficiarii proiectelor de investitii finantate prin PNDR 2020 se ridica la 147,97 milioane euro.

Pana in prezent, AFIR a contractat peste 36.000 de proiecte de investitii, in valoare de 2,16 miliarde euro. Platile la zi facute de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale pentru masurile de investitii, dar si pentru cele compensatorii de mediu si clima din cadrul PNDR 2020 prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, insumeaza in acest moment peste 1,755 miliarde euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE