Cum vrea MADR sa rezolve problema cofinantarii pentru beneficiarii fondurilor europene din PNDR

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii isi propune sa demareze in luna octombrie a acestui an un fond de creditare cu dobanzi mult mai avantajoase pentru beneficiarii proiectelor cu fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Dupa calendarul pe care il avem, practic undeva in vara, spre sfarsitul verii, vom organiza licitatia cu 4-5 banci, prin care sa derulam acest fond de creditare. Este vorba de 92 de milioane de euro, din PNDR. Suma va fi alocata beneficiarilor cu fonduri europene prin PNDR, pentru microcreditare si pentru capital de lucru. In octombrie practic ar trebui sa inceapa. Fara indoiala, accesul la credite ar trebui sa fie mult mai simplu”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

Necesitatea unui astfel de fond de creditare, cu dobanzi mult mai avantajoase, a fost remarcata cel mai bine in ultimii ani. Numai in doua trimestre, fermierii romani au fost nevoiti sa rezilieze, din cauza lipsei cofinantarii, proiecte europene in valoare de peste 800 de milioane de euro, din PNDR 2007-2013.

Romania a pierdut fonduri europene in valoare de 1,6 miliarde de euro in cadrul PNDR 2007-2013, o cauza importanta fiind lipsa cofinantarii, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE