consultant fonduri europene

Cum devii specialist in accesarea de fonduri europene

Facebook
Twitter

Numeroasele oportunitati de finantare, dar si dezvoltarea mediului de afaceri, ii determina pe tot mai multi romani sa se informeze despre atragerea de fonduri europene si infiintarea sau dezvoltarea unei afaceri pe baza sprijinului oferit de UE.

Pe langa beneficiarii directi, posibilitatea de atragere a fondurilor europene a creat diferite oportunitati si pentru persoanele specializate in atragerea lor. Astfel, a aparut meseria de consultant accesare fonduri europene, meserie tot mai ceruta pe piata si care asigura castiguri insemnate celor care o practica.

Daca esti interesat de ce presupune specializarea in atragerea fondurilor europene si cum poti deveni consultant, in cele ce urmeaza iti vom raspunde la toate intrebarile:

  1. Cine poate deveni consultant fonduri europene?

Cu o pregatire temeinica si cu intelegerea proceselor legate de accesarea fondurilor europene, orice persoana poate deveni specialist in acest domeniu. Totusi, persoanele care au o experienta in domenii precum economie, fiscalitate, inginerie sau contabilitate vor putea sa se adapteze cerintelor mult mai usor, avand deja deprinse cunostintele de baza.

Mai mult, o persoana care isi doreste sa devina consultant atragere fonduri europene trebuie sa aiba si cunostinte de operare PC si de folosire a programelor Microsoft Word si Excel. Din fericire, aceasta meserie nu presupune operatiuni foarte complicate pe PC, asa ca sunt suficiente cunostinte minime.

  1. Cat poate castiga un consultant?

Meseria de consultant pentru accesarea fondurilor europene este una foarte bine platita. Totusi, pentru a ajunge la limitele superioare ale remuneratiei, este nevoie de dobandirea de experienta si de un amplu proces de invatare. De asemenea, sumele cresc si atunci cand vei dobandi un portofoliu solid de clienti pentru care ai realizat proiecte de succes, care iti vor consolida reputatia si iti va mari sansele de a gasi tot mai multi clienti.

Insa, pentru inceput, este necesar sa obtii acreditarea. Acest site pune la dispozitie numeroase cursuri ANC, precum expert accesare fonduri europene, expert achizitii publice, contabil autorizat, expert legislatia muncii si multe altele.

In ceea ce priveste banii obtinuti, dezvoltarea unui proiect pentru un program de finantare poate costa intre 2.000 si 3.000 de lei. Totusi, multi experti percep si un comision de succes, obtinut in cazul in care proiectul a fost aprobat si finantarea obtinuta, comision ce poate ajunge chiar si la 10.000 de lei. Desi la inceput nu vei putea dezvolta proiecte de unul singur, poti colabora cu o companie specializata, pentru dobandirea de experienta.

  1. Pasi de urmat pentru o cariera in consultanta

Dupa cum spuneam, primele luni in meseria de consultant sunt despre dobandirea de experienta, asa ca, dupa ce ai parcurs etapele de baza de invatare, poti incepe sa colaborezi cu o companie specializata. Daca nu esti sigur 100% ca vrei sa urmezi aceasta activitate si nu vrei sa renunti la locul de munca actual, o poti practica in regim part-time sau freelance, astfel incat sa continui procesul de invatare, dar sa ai stabilitate financiara.

Pe langa experienta practica obtinuta, care este cea mai importanta, iti poti grabi ascensiunea in cariera prin invatare continua, documentare cu privire la noile schimbari aparute si interactiunea cu alti consultanti, pentru diferite sfaturi si discutii specifice. In prezent, exista numeroase grupuri de Facebook dedicate consultantilor de accesare fonduri europene, pe care le poti urma si de unde poti obtine informatii valoroase.

  1. Cum iti desfasori profesia de consultant fonduri europene?

Exista doua modalitati legale de a desfasura meseria de consultant atragere fonduri europene:

  • ca persoana fizica: daca inca nu ai experienta necesara si nu poti sa renunti la sursele actuale de venit, ai posibilitate de a-ti desfasura profesia de consultant in cadrul unei firme de consultanta, unde vei putea deprinde mai multe secrete ale acestei meserii. Desi nu te vei ocupa integral de proiecte ci, probabil vei avea alocate anumite sectiuni ale acestuia, vei putea invata concepte cheie precum redactarea de documentatii tehnice, intocmire a prognozelor economice sau completarea de planuri de afaceri.
  • ca persoana juridica: odata ce dobandesti experienta, ai capacitatea de a coordona singur dezvoltarea unui proiect si ai anumite perspective de clienti cu care ai putea colabora, poti alege sa activezi ca persoana juridica, in regie proprie, si sa-ti inregistrezi o entitate economica la Oficiul National al Registrului Comertului.

Desi meseria de consultant atragere fonduri europene este una care presupune un nivel de experienta si multe cunostinte specifice, odata cu dobandirea lor vei avea acces la o oportunitate de cariera sigura, bine platita si care iti ofera foarte multe satisfactii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE