Fonduri europene pentru crescatorii de animale. AFIR anunta conditiile de accesare

Facebook
Twitter

AFIR a publicat conditiile pentru accesarea de fonduri europene adresate crescatoriilor de animale si procesatorilor.

Potrivit unui comunicat, AFIR a publicat in data de 4 decembrie 2023 versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investitii in sectorul zootehnic si pentru DR-22 Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole. Ambele interventii sunt finantate prin Planul Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).


Citeste si: Tara in care fermierii renunta gratis la oi. Care este motivul?

„Valoarea maxima a fondurilor europene care se pot obtine pentru investitii in sectorul zootehnic prin DR-20 este de 2.000.000 euro/proiect, iar in cazul investitiilor care isi propun exclusiv simpla achizitie de utilaje si echipamente agricole valoarea maxima a sprijinului public este de 300.000 euro/proiect”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit AFIR, sprijinului public nerambursabil, raportat la costurile eligibile per proiect, este de maximum 65% din costurile eligibile.

„Dintre investitiile eligibile prin interventia DR-20, amintim infiintarea, extinderea si modernizarea adaposturilor de animale, dotarea exploatatiei cu utilaje agricole, cu remorci si semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricola, precum si cu utilajele agricole necesare asigurarii bazei furajere.

Sunt eligibile si investitiile pentru infiintarea, extinderea si modernizarea unitatilor de conditionare si depozitare, investitiile necesare reproductiei, infiintarea sau dezvoltarea componentei de comercializare la nivel de exploatatie – inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole”, sustin reprezentantii AFIR.

In cadrul interventiei DR-22, valoarea finantarii acordate este de maximum 10.000.000 de euro/proiect pentru infiintarea unitatilor de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morarit, ulei si nutreturi combinate.

De asemenea, tot prin DR-22 se pot obtine fonduri de cel mult 7.000.000 de euro/proiect pentru alte investitii de infiintare decat cele mentionate anterior si de maximum 3.000.000 de euro/proiect pentru investitii de modernizare.

Prin interventia DR-22 sunt eligibile investitii in constructia si dotarea unitatilor de conditionare, depozitare si procesare, in infrastructura interna si in utilitati, precum si cheltuieli pentru asigurarea respectarii conditiilor de igiena si a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obtinute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializarii produselor etc.

Conform Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare si solutionare a contestatiilor pentru proiectele aferente interventiilor de dezvoltare rurala din PS 2023 – 2027, sesiunea de depunere a solicitarilor de finantare se deschide dupa 15 zile calendaristice de la publicarea pe site-ul AFIR a Ghidului solicitantului si a fisei de evaluare generala a proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE