Programul Investalim nu a fost oprit inainte de termen. Cererile pot fi depuse pana la data de 27 decembrie 2027, informeaza Ministerul Agriculturii.
Precizarea a fost facuta ca urmare a unor informatii eronate aparute in spatiul public cu privire la programul Investalim.
„Pentru a se asigura derularea corecta a sesiunii de depunere a proiectelor, astfel incat sa se poata raspunde solicitarilor procesatorilor romani privind pregatirea documentelor care sunt complexe si atipice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat in mod transparent prelungirea pana la data de 27 decembrie 2023 a sesiunii de depunere a solicitarilor pentru finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare Investalim”, se mentioneaza intr-un comunicat al MADR.
Potrivit sursei citate, depunerea cererilor de acord pentru proiectele de investitii finantate prin Investalim are alta dinamica in comparatie cu cea specifica interventiilor din PS PAC 2027, de aceea ritmul depunerilor pentru Investalim nu este un indicator al performantei acestui program.
„Programul Investalim nu a fost oprit inainte de termen, cererile se depun in continuare, pana la data limita anuntata, respectiv pana pe 27 decembrie 2023, la ora 16.30. Depunerea si inregistrarea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in termen de 30 de zile calendaristice”, se mai spune in comunicat.
Citeste si: Vesti bune de la MADR: fonduri de 274 de milioane de lei pentru fermieri
De asemenea, proiectul depus in cadrul sesiunii 2023 a Investalim nu a fost retras si este inregistrat in sistemul electronic de depunere a cererilor de acord disponibil pe www.afir.ro.
Potrivit ministerului Agriculturii, singura modificare in acest sens a fost „corectarea de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a modului de afisare a aplicatiei de contorizare a proiectelor de investitii depuse pentru finantare prin Planul Strategic pentru PAC 2023 – 2027, acolo unde erau afisate initial si cererile de acord depuse pentru sesiunea 2023 a Investalim”.
„Subliniem ca nu a mai fost vizibil proiectul depus pentru Investalim pentru ca in aplicatia de contorizare a PS PAC 2027 nu sunt afisate si proiectele aferente schemelor finantate prin alte programe, respectiv prin schema Investalim si schema pentru energie regenerabila.
Pentru aceste scheme se aplica anunt concurential, astfel incat depunerea propunerilor de proiecte are la baza procedura de ofertare concurentiala si vor fi depuse si evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obtinut dupa incheierea sesiunii de depunere”, se arata in comunicat.
MADR subliniaza ca trebuie avut in vedere si faptul ca depunerea si inregistrarea cererilor de acord nu se opreste la atingerea sau depasirea alocarii financiare pentru respectiva sesiune si astfel nu se poate inchide sesiunea inainte de data limita.
„Tinand cont de acest aspect, trebuie avut in vedere si faptul ca depunerea si inregistrarea cererilor de acord prin Investalim nu au aceleasi reguli ca depunerea cererilor de finantare prin Planul Strategic PAC 2023 – 2027 (PS PAC 2027) – mai exact, nu exista praguri de calitate, nu exista plafon maxim de acceptare a proiectelor, nu se aplica mecanismul de 5 zile de exceptare de la inchiderea sesiunii”, precizeaza ministerul.
Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare Investalim se implementeaza in perioada 2023 – 2026 prin schema de ajutor de stat Investalim, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat.
Sesiunea pentru depunerea cererilor de acord din 2023, cu o alocare totala de aproximativ 147,5 milioane de euro, s-a deschis in data de 27 octombrie 2023, ora 8:30.