Prognoza agrometeo: seceta pedologica se mentine

Facebook
Twitter

Seceta pedologica se mentine in Dobrogea, dar si in zone Muntenia si Moldova, Transilvania si Oltenia, arata prognoza agrometeo ANM.

„In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat, Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Olteniei, local in estul si vestul Moldovei, nordul, nord-vestul, vestul si izolat sud-vestul Munteniei.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Moldova, local in estul si sudul Transilvaniei, izolat estul Olteniei”, precizeaza specialistii ANM.

Citeste si: Ucraina creste livrarile de cereale catre porturile din Marea Neagra

Pe ansamblu, procesele biologice ale culturilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura in bune conditii pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in nordul si centrul tarii, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente si chiar stagnate temporar.

Totodata, starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie in semanaturile efectuate in perioada optima, iar la cele intarziate fenologic, vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor inregistra diferite faze de vegetatie, respectiv: germinare (70-100%), rasarire (50-100%) si formare a frunzei a treia (20-100%), precum si infratirea (10-60%), la nivelul intregii tari.

Rapita isi va continua in bune conditii cresterea frunzelor (4-8 frunze), in majoritatea zonelor de cultura.

La pomii fructiferi si vita-de-vie va fi posibila definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuandu-se totodata ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor. In cea mai mare parte a plantatiilor, speciile pomi-viticole vor intra treptat in stadiul de repaus biologic.

Ca urmare a precipitatiilor prognozate, lucrarile agricole in camp vor fi sistate temporar, in aproape toata tara.

Potrivit ANM, perioada se va caracteriza printr-o alternanta de zile calde, cu perioade in care vremea va fi normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 3 si 13 grade Celsius in intervalele calde, mai ridicata cu 1 – 5 grade in raport cu mediile multianuale si -2 si 8 grade in restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 2 si 17 grade, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima va fi cuprinsa intre -5 si 9 grade Celsius in toata tara, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde local vor fi conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol.

„Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale in cea mai mare parte a regiunilor, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in zonele nordice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

De asemenea, cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol”, transmit specialistii ANM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE