Ucraina creste livrarile de cereale catre porturile din Marea Neagra

Facebook
Twitter

Dupa ce coridorul de export catre Marea Neagra a fost redeschis, Ucraina a majorat livrarile de cereale. Exista o majorare semnificativa a numarului de vagoane incarcate cu cereale care se indreapta spre porturile din Odesa, a anuntat Valeri Tkachov, adjunctul directorului departamentului comercial de la Caile Ferate Ucrainene, intr-o postare pe Facebook, transmite Reuters.

Saptamana trecuta, numarul de vagoane incarcate cu cereale care se indreapta spre porturile din regiunea Odesa a crescut cu peste 26%, la 5.341, de la 4.227, a declarat Tkachov. In saptamana precedenta cresterea fusese de aproximativ 50%.

Citeste si: Ucraina: pierderi de 3,2 miliarde de dolari in sectorul cerealelor, din cauza razboiului

Pana la 970 de vagoane sunt incarcate zilnic la silozurile din port.

Dupa ce Rusia s-a retras in iulie din intelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un „coridor umanitar” pentru a ocoli blocada ruseasca de facto asupra porturilor sale din Marea Neagra.

Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizatia Maritima Internationala asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece si prin apele teritoriale ale Romaniei.

Ulterior, un oficial din Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat ca ruta va fi folosita si pentru livrarile de cereale spre tari din Africa si Asia.

Vicepremierul Oleksandr Kubrakov a anuntat joi ca 91 nave au exportat 3,3 milioane tone metrice de produse agricole si metal e de cand a devenit operational coridorul maritim, in august.

Exporturile Ucrainei de produse agricole au crescut cu 15% in octombrie, comparativ cu luna precedenta, la 4,8 milioane tone metrice, datorita coridorului maritim, a anuntat recent Asociatia de afaceri agricole UCAB.

Guvernul de la Kiev se asteapta ca recolta de cereale si seminte oleaginoase sa se situeze la 79 milioane tone in 2023, iar excedentul exportabil in 2023/2024 sa fie de aproximativ 50 milioane tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE