Ucraina: pierderi de 3,2 miliarde de dolari in sectorul cerealelor, din cauza razboiului

Facebook
Twitter

Pierderile inregistrate in acest an de Ucraina, in sectorul cerealelor, ar putea trece de 3,2 miliarde de dolari. Motivul pierderii sunt legate de costurile mari cu logistica, cresterea preturilor la combustibili si ingrasaminte. Acest lucru va duce la reducerea suprafetelor cultivate, in urmatorii ani, transmite Reuters.

Ucraina este unul din cel mai importanti producatori si exportatori mondiali de produse alimentare iar sectorul sau agricol a fost, traditional, unul profitabil. In 2022, insa, autoritatile si fermierii din Ucraina nu au dat publicitatii rezultatele financiare.

Inainte de invazia ruseasca, Ucraina expedia cea mai mare parte a exporturilor via porturile de la Marea Neagra, care incepand din luna februarie 2022 au fost complet sau partial blocate.

Citeste si: APIA: fermierii pot primi un sprijin de urgenta. Cererile se depun pana la 26 octombrie

Oportunitatile limitate de export, care acum sunt concentrate pe micile porturi de la Dunare si caile ferate spre Europa de Est, au majorat costurile cu logistica si in consecinta au redus preturile pe care traderii le pot oferi fermierilor ucraineni.

De asemenea, inchiderea porturilor a dus la cresterea semnificativa a preturilor la carburantii, semintele, ingrasamintele si piesele de schimb importate.

Agrarian Council, cel mai mare grup de agribusiness din Ucraina, a spus ca in 2023 costul productiei de grau a fost de aproximativ 146 de dolari pe tona si pretul mediu de vanzare a fost de 102 dolari.

De asemenea, fermierii ucraineni au cheltuit 149 de dolari pentru a produce o tona de porumb pe care o pot vinde pentru 94 de dolari.

Potrivit Agrarian Council, in 2023 chiar si producerea de floarea soarelui si rapita va fi neprofitabila si doar soia boabe va aduce un anumit profit fermierilor.

Producatorii ucraineni spun ca pierderile mari au dus deja la diminuarea suprafetelor insamantate pentru recolta din 2024.

„Aveam de gand sa insamantam 2.000 de hectare cu grau de iarna, dar la final am insamantat doar 1.000 de hectare”, a spus Ruslan Holub, directorul unei companii care cultiva peste 10.000 de hectare de teren in centrul si sudul Ucrainei.

„Fermierii vor stabili ce suprafata vor insamanta in primul rand pe baza capacitatii lor financiare”, spune Oleh Khomenko, presedintele asociatiei Ukrainian Agribusiness Club.

Sindicatele fermierilor nu au dorit sa faca prognoze cu privire la suprafetele care vor fi insamantate cu grau pentru recolta din 2024 insa Ministerul ucrainean al Agriculturii isi mentine prognozele referitoare la insamantarea unor suprafete de aproximativ 4,4 milioane de hectare.

Conform celor mai recente date oficiale, la data de 16 octombrie 2023, fermierii ucraineni au insamantat 3,02 milioane de hectare cu grau, comparativ cu 2,5 milioane de hectare la aceiasi data a anului trecut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE