APIA: fermierii pot primi un sprijin de urgenta. Cererile se depun pana la 26 octombrie

Facebook
Twitter

26 octombrie este termenul limita pentru depunerea cererilor pentru acordarea unui sprijin de urgenta. Pana in acest moment au fost depuse 176.000 de cereri. Valoarea totala a sprijinului este de 261,62 milioane de lei, noteaza APIA.

Conform sursei citate, 26 octombrie este termenul limita pentru depunerea cererilor pentru sprijinul de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase.

Astfel, potentialii beneficiari sunt invitati la Centrele APIA pe a caror raza teritoriala a fost depusa cererea unica de plata aferenta anului 2022, in vederea solicitarii sprijinului de urgenta.

Citeste si: Ministrul Agriculturii: ce alimente cu pret plafonat vor fi disponibile de luna viitoare?

Centrele APIA pun la dispozitia fermierilor cereri pretiparite cu date aferente celor 4 culturi (floarea-soarelui, porumb, rapita, orz), determinate in urma controalelor administrative si la fata locului pentru anul de cerere 2022.

„Pana la data de 18.10.2023 au fost depus un numar de 176.451 cereri cu o valoare a sprijinului solicitata de 261.620.703,000 lei”, se mentioneaza in comunicat.

Schema se acorda pentru suprafetele aferente cererii de plata unica pe suprafata depuse in anul 2022 pentru minimum 1 hectar cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/orz/floarea-soarelui/rapita.

„Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului exceptional sub forma de grant, se considera ca acesta reprezinta o valoare aferenta unei cantitati unitare de 78 litri/ha de motorina si ca in stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizeaza 50% din cantitatea rezultata din inmultirea numarului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorina”, se precizeaza in comunicat.

Cuantumul este de 2 lei/litru de motorina pentru cantitatea totala de 152,45 milioane de litri de motorina corespunzatoare culturilor de porumb/orz/floarea-soarelui/rapita.

Resursele financiare totale sunt de 304,91 milioane de lei si reprezinta echivalentul sumei de 61,61 milioane de euro, stabilite la cursul de schimb de 4,9485 lei/euro.

Conform sursei citate, acestea se asigura astfel: 147,11 milioane de lei, echivalentul sumei de 29,73 milioane euro, finantare externa nerambursabila prin Fondul European de Garantare Agricola si 157,79 milioane de lei, echivalentul sumei de 31,88 milioane de euro, care se asigura de la bugetul de stat.

„Dupa depunerea cererii de solicitare a sprijinului de urgenta, fermierii nu mai pot efectua transferul de exploatatie aferent cererii de plata pentru interventiile solicitate in anul 2023.

Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 31 decembrie 2023”, se arata in comunicatul APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE