APIA, sprijin de urgenta pentru fermieri. Cine beneficiaza?

Facebook
Twitter

APIA informeaza potentialii beneficiari ca in conformitate cu HG nr. 352/2023, pana la data de 11 mai 2023 inclusiv, primeste Cereri de acordare a sprijinului financiar pentru producatorii agricoli din sectorul cereale.

Aceasta schema de sustinere financiara are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producatorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea in spatii proprii sau depozitarea in custodie la terti a cantitatilor de grau obtinute din productia proprie a anului 2022 si inregistrate in aceste spatii la data de 1 februarie 2023.

Cererile se depun/transmit (prin fax/posta/eletronic) la Centrele APIA. Documentele justificative depuse/transmise in copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de catre solicitantul sprijinului, insusite prin semnatura si vor purta sintagma “conform cu originalul”.

Citeste si: Ministrul Daea lauda programul Tomata: productia a crescut la 760.000 de tone in 2022

Beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:

a) sa fie inregistrati in evidentele APIA cu cererea unica de plata 2022 din care se identifica culturile infiintate in anul agricol 2021-2022, precum si suprafetele de teren aferente culturii de grau, determinate in urma tuturor controalelor administrative si pe teren;

b) sa fi depozitat productia proprie de grau a anului 2022 in spatii de depozitare pentru produse agricole proprii sau in spatii de depozitare ale tertilor, la data de 1 februarie 2023.

c) Beneficiarii nu pot solicita grantul care se acorda potrivit prezentei scheme pentru cantitatile de grau depozitate la data de 1 februarie 2023 in spatii proprii de depozitare pentru produse agricole, care provin din achizitii de la terti, si nu din productia proprie.

Documentele care insotesc cererea de acordare a unei masuri de sprijin de urgenta sunt:

a) in cazul depozitarii la terti, copia contractului de depozit custodie temporara si prestari servicii, incheiat intre deponentul producator agricol si depozitar, certificata prin semnatura purtand sintagma “conform cu originalul’;

b) copie a documentului de coordonate bancare, in conditiile in care acestea sunt diferite fata de cele inscrise in cererea unica de plata 2022; copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii unice de plata depuse la APIA pentru anul de cerere 2022, in cazul in care nu sunt modificate, raman valabile si pentru acordarea prezentului ajutor;

c) declaratie pe propria raspundere in cazul producatorilor agricoli persoane fizice, prin care se sustine situatia privind stocul de grau la data de 1 februarie 2023.

Cuantumul unitar al grantului se exprima in lei/tona si se calculeaza de catre APIA prin raportarea sumelor alocate la cantitatile totale depozitate stabilite si comunicate de catre Centrele Judetene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucuresti, ca fiind eligibile la plata dupa verificarea solicitarilor.

Resursele financiare totale alocate sunt de 99.233,700 mii lei si reprezinta echivalentul sumei de 20.100,00 mii euro stabilit la cursul de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro, care se asigura astfel:

a) 49.616,850 mii lei, echivalentul sumei de 10.050,00 mii euro, finantare externa nerambursabila prin Fondul European de Garantare Agricola;

b) 49.616,850 mii lei, echivalentul sumei de 10.050,00 mii euro, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE