Vesti bune de la MADR: fonduri de 274 de milioane de lei pentru fermieri

Facebook
Twitter

Un sprijin de 274 de milioane de lei va fi acordat pentru fermieri din sectorul cerealelor si semintelor oleaginoase. Suma vine ca un ajutor de urgenta pentru cresterea importurilor din Ucraina, se arata intr-un comunicat MADR, transmis Stiri Agricole.

Potrivit sursei citate, din totalul de 274.057.212 lei (55.381.013,95 euro), suma de 147.115.286,60 lei reprezinta finantare externa nerambursabila pusa la dispozitia statului roman prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), iar 126.941925,40 lei sunt din bugetul de stat prin MADR, in cadrul capitolului 83.01 „Agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare”, titlul 40 Subventii, articolul 40.15 „Sprijinirea producatorilor agricoli”.

Citeste si: Ungaria anunta ca a descoperit un focar de gripa aviara inalt patogen

„Acordam acest sprijin de urgenta pentru fermierii romani din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil.

Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorina din anul 2022.

Sprijinul se acorda beneficiarilor pentru suprafetele aferente cererii de plata unica pe suprafata depusa in anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapita, floarea-soarelui”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministerul de resort precizeaza ca, pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului exceptional sub forma de grant, de 2 lei/litru, se considera ca acesta reprezinta o valoare aferenta unei cantitati unitare de 78 litri/hectar de motorina, precum si ca in stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizeaza 50% din cantitatea rezultata din inmultirea numarului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/hectar de motorina.

Sprijinul total din partea Guvernului este de 3,63 lei/litrul de motorina folosit in lucrarile agricole efectuate in anul 2022, ceea ce inseamna circa jumatate din pretul carburantului.

Conform legislatiei in vigoare, plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 31 decembrie 2023, insa Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) anunta ca depune toate eforturile ca beneficiarii sa primeasca banii in conturi in perioada imediat urmatoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE