Ciolacu(Clubul Fermierilor Romani): Romania are nevoie de o lege care sa stabileasca prioritatile agriculturii

Facebook
Twitter

Romania are nevoie de o lege prin care sa stabileasca prioritatile agriculturii, pentru cel putin 10 ani de acum incolo. Legea ar trebui asumata indiferent de guvernul care isi asuma responsabilitatea conducerii tarii, explica Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Romani.

El a făcut referire la trei analize pe care le-a prezentat luni în Consiliul Naţional de Coordonare şi care „au arătat, împreună, câteva direcţii de urmărit prin intermediul celor care se poziţionează astăzi ca antreprenori în agricultură”.

„Analiza economică arată cumulul pierderilor rezultate din crizele suprapuse ale ultimilor ani: Covid, economic, Ucraina, schimbări climatice.

Analiza de mediu arată o predicţie pe baza a ceea ce datele ştiinţifice au acumulat pe ultimii 10 ani doar la nivel de mediu, a dat o predicţie privind schimbări care vor întări nevoia de a regândi modul în care se face cea mai impredictibilă meserie din lume, agricultura.

Citeste si: Ministrul Agriculturii, decizie pentru folosirea produselor de tratare a semintelor de porumb si floarea-soarelui

Analiza politică, luând în considerare ceea ce se întâmplă în ţara noastră, dar şi la Bruxelles, pentru 2027, acel nou cadru sustenabil pentru agricultură şi alimentaţie, care să unească politica de mediu cu cea agricolă şi cu cea de sănătate a cetăţenilor, arată un curent care va alinia finanţările pentru agricultură, la care noi trebuie să ne racordăm.

Toate cele trei tipuri de analize au arătat că e nevoie de un alt tip de antreprenor în agricultură, adaptat acestui model al incertitudinii, că e nevoie politic de un alt cadru, inclusiv de o politică publică, care să stabilească priorităţile agriculturii, transpartinic, pentru cel puţin 10 ani de acum încolo, adică o lege în Parlament trecută, indiferent de guvernul care vine şi îşi asumă responsabilitatea conducerii României”, a menţionat Florian Ciolacu, la lansarea Programului de Perfecţionare Managerială „Antreprenor în Agricultura 4.0” seria a III-a.

Potrivit acestuia, „e nevoie de agricultură ca sector strategic în România, cu tot ce decurge din asta”.

„E nevoie de o gândire şi o aplicare integrată a tuturor strategiilor, planurilor de acţiune, care să iasă din zona de a fi doar pe hârtie în ce priveşte răspunsul la impactul schimbărilor climatice: agricultură digitală şi de precizie, consiliere, irigaţii, desecare. Toate lucrurile astea se fac doar cu oameni care se pregătesc să răspundă acestui model nou de incertitudine şi sunt activi în relaţia cu autorităţile pentru a împinge, pentru a presa, pentru a genera această schimbare”, a adăugat Ciolacu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE