Ministerul Agriculturii: cum se aplica Legea porcului si ce restrictii vor avea fermierii?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a convocat reprezentantii ANSVSA si alti reprezentanti din zootehnie, pentru a clarifica modul in care Legea porcului se va aplica.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploatatiile de crestere a porcinelor si combaterea pestei porcine in Romania, asa numita Lege a Porcului, oamenii vor putea sa isi creasca porcii in gospodaria proprie pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial, insa nu vor mai putea sa-i si comercializeze.

O astfel de masura a fost luata pentru a limita raspandirea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru AGERPRES ca Florin Barbu a cerut reprezentantilor ANSVSA sa modifice articolul din norme care prevede acest aspect, in asa fel incat oamenii sa aiba posibilitatea sa isi comercializeze porcii crescuti in gospodarie, iar ca o masura de precautie pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care sa reiasa ca animalul sacrificat nu este bolnav.

Citeste si: Ministrul Agriculturii la Indagra: fonduri si credite mai avantajoase pentru fermieri. Cum se poate beneficia?

Conform normelor de aplicarea Legii porcului, publicate de ANSVSA, in exploatatia noncomerciala de porcine, inregistrata in SNIIA, porcii sunt crescuti exclusiv pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial si se interzice comercializarea porcilor, precum si a produselor provenite de la acestia.

Exploatatiile noncomerciale de porcine, adica gospodariile taranesti, trebuie sa indeplineasca si o serie de conditii si cerinte de biosecuritate.

Astfel, principalele conditii vizeaza: porcinele detinute trebuie sa fie identificate individual, inregistrate in Baza Nationala de Date; exploatatia trebuie sa fie supusa controlului sanitar – veterinar; porcinele sa fie inregistrate in Registrul agricol detinut de unitatea administrativ – teritoriala in a carei raza teritoriala se afla exploatatia; comercializarea porcinelor si a produselor provenite de la acestea este interzisa.

In privinta cerintelor de biosecuritate pe care trebuie sa le respecte cei care cresc porci in gospodarii, acestea prevad ca porcinele sa fie cazate in adaposturi imprejmuite, astfel incat sa se evite orice contact al porcinelor detinute cu alte porcine din alte exploatatii sau cu animale salbatice;2. adaposturile de porcine trebuie sa fie construite astfel incat sa se poate efectua usor curatenia si dezinfectia; trebuie sa se asigure conditii pentru spalarea si dezinfectarea mainilor si a incaltamintei la intrarea si la iesirea din spatiile in care sunt tinute porcinele; trebuie schimbata incaltamintea la intrarea si la iesirea din spatiile in care sunt tinute porcinele; trebuie folosita o tavita cu dezinfectant pentru dezinfectia incaltamintei la intrarea in adapostul de porcine; trebuie limitat accesul vizitatorilor in spatiile in care sunt tinute porcinele.

De asemenea, proprietarii de porci crescuti in gospodarie trebuie sa interzica accesul in spatiile cu porcine pentru minimum 48 de ore a persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic; sa se asigure imprejmuirea si protectia spatiilor in care sunt tinute furajele si asternutul acestora; porcinele trebuie sa fie hranite cu nutreturi vegetale numai dupa trecerea unei perioade de cel putin 30 de zile de la recoltare; paiele pentru asternut trebuie sa fie utilizate numai dupa trecerea unei perioade de cel putin 90 de zile de la recoltare.resturile menajere care contin urme de carne/produse din carne de porc/mistret, si in special apa rezultata de la spalarea carnii de porc nu trebuie administrate in hrana porcilor.

Normele mai prevad ca transportul porcinelor vii sa fie permis numai cu mijloace de transport inregistrate/autorizate sanitar-veterinar in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Mijloacele de transport animale vii trebuie sa fie curatate si dezinfectate dupa fiecare descarcare de animale, indiferent ca este la un abator sau la o exploatatie de animale.

Operatiunea de curatare, spalare si dezinfectie a mijloacelor de transport pentru animale vii se atesta prin incheierea unui proces-verbal de dezinfectie a mijlocului de transport animale vii, de catre unitatea de curatare, spalare si dezinfectie a mijloacelor de transport animale vii, autorizata sanitar veterinar, care a efectuat operatiunea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE