Ciolacu:”cand intram in magazine, sa punem mana, in primul rand, pe produse romanesti”

Facebook
Twitter

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, incurajeaza consumul de produse romanesti, in conditiile in care, dupa spusele sale, anul viitor nu va fi unul usor.

„Cu totii stim ca nu a fost un an formidabil nici in domeniul agriculturii, am avut si seceta si razboiul, au fost niste fluctuatii ale preturilor la grane, din cauza razboiului din Ucraina.

Cert este ca anul acesta am produs dublu fata de cat consuma Romania, la grau, am avut proiecte si programe de ajutor, in jur de 500 de milioane de euro.

A reusit o performanta domnul ministru Petre Daea si este prima data cand subventia de la jumatatea lunii octombrie nu se mai da avans 50%, ci 70%, tinand cont de faptul ca a fost seceta, se pare ca e vorba de 1,3 miliarde de euro”, a spus Marcel Ciolacu, intr-o conferinta de presa alaturi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Citeste si: Noi date MADR: peste 870.000 de hectare, afectate de seceta. 37 de judete afectate

El a mai afirmat ca „a fost o prioritate si a PSD si a coalitiei industria alimentara si au venit cu plafonarea pretului la energie, cu 3.000 de lei, la fel ca in constructii, si in agricultura”.

„Avem si inflatie din cauza scumpirii la produsele alimentare. Incet, incet, nu numai in Romania, ci in intreaga Europa si m-am uitat cu domnul ministru al Finantelor si pe cifrele din tari cu economii mult mai consolidate, de exemplu Germania care este un motor economic al Europei, consumul, incet, incet incepe sa scada si trebuie sa fim corecti cu noi toti.

Daca nu ne implicam si nu cumparam cu prioritate produse romanesti, si anul acesta, mai ales ca intram in perioada de sarbatori de iarna dar si anul viitor, numai asa, noi, romanii, ne ajutam noi pe noi”, a afirmat presedintele PSD.

El a mentionat ca a incurajat producatorii sa ajunga procesatori.

„Daca nu ne implicam noi toti, nu vorbim de politicieni, noi vorbim de romani, daca nu ne implicam ca prioritar sa cumparam produse romanesti nu dam nicio sansa nici industriei romanesti nici locurilor de munca”, a afirmat Ciolacu.

Presedintele PSD a tinut sa precizeze ca foarte multi producatori spun ca ar trebui un ajutor mai mare de la HORECA.

„Stim cu totii, statul roman a ajutat si industria alimentara dar a ajutat si HORECA, poate ar trebui sa ne asezam cu totii la masa si domnul ministru se asaza deja cu retailerii astfel incat sa promoveze cat mai mult in supermarketuri produse romanesti.

Trebuie gasit un echilibru, trebuie sa intelegem ca, in momentul in care statul ajuta sa depasesti un moment greu cum a fost la HORECA pe timpul pandemiei, si tu, HORECA, la randul tau trebuie sa ajuti producatorii romani.

Cred ca asta este pasul de urmat, stim toti, nu are rost sa mintim si sa ne pacalim, vom avea productie, la Daea, cand nu e ploaie, vine cu ploaia, oricum vom avea productie dar nu va veni un an usor anul viitor, daca nu ne mobilizam pe toate sectoarele, HORECA, restaurante, supermarketuri, sa promoveze in primul rand produsele romanesti, si noi, cand intram in magazin, in primul rand sa punem mana pe produsele romanesti”, a mai spus liderul social-democrat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE