ANSVSA, despre Legea porcului: cresterea, vanzarea si sacrificarea porcilor din gospodarii nu va fi interzisa

Facebook
Twitter

ANSVSA a modificat Ordinul 130/2023 (Legea porcului) astfel incat cresterea, vanzarea sau sacrificarea porcilor din gospodarii sunt permise. Exista insa o regula pentru comercializare, anume ca un medic veterinar trebuie sa ateste starea de sanatate a animalului, in momentul vanzarii, anunta ANSVSA.

„Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gospodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii.

Citeste si: INS: creste numarul sacrificarilor la bovine, porcine si pasari. Scade cel la ovine si caprine

In acest sens, ANSVSA modifica Ordinul nr. 130/2023, care aproba Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodarie numai in conditiile in care un medic veterinar de libera practica imputernicit de DSVSA judetene va completa o fisa de examinare clinica, care certifica statusul de sanatate al animalului respectiv (care trebuie sa fie identificat si inregistrat in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are in vedere stabilirea starii de sanatate a animalului care urmeaza a fi comercializat, astfel incat sa impiedice miscarea animalelor care ar putea contribui la raspandirea virusului PPA (pesta porcina africana n.r)”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, in vederea asigurarii concordantei cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 si Legea nr. 122/2023, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a elaborat si emis doua acte normative esentiale: Ordinul nr. 130/2023, care aproba Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, si Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care stabileste conditiile si cerintele de biosecuritate pentru exploatatiile noncomerciale de porcine.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploatatiile de crestere a porcinelor si combaterea pestei porcine in Romania, asa numita Lege a Porcului, publicate pe site, oamenii puteau sa isi creasca porcii in gospodaria proprie pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial, insa nu mai puteau sa-i si comercializeze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE