Propunere: acces prioritar pentru fermierii romani, in portul Constanta

Facebook
Twitter

Oficialii romani iau in calcul masuri prin care sa se ofere acces prioritar fermierilor, in portul Constanta. Masura ar fi activa in timpul sezonului de recoltare, lucru care ar putea sa restrictioneze livrarile de cereale din Ucraina,.

Dupa ce porturile ucrainene de la Marea Neagra au fost blocate in urma invaziei rusesti, portul Constanta a devenit cea mai importata ruta alternativa de shipping, in conditiile in care a intermediat aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei.

Insa portul Constanta va avea probleme in a face fata majorarii cantitatilor de cereale din Romania si Ucraina, odata cu debutul campaniei de recoltare, peste cateva saptamani.

Citeste si: INS: zaharul si untul raman in topul scumpirilor din ultimul an

„In cursul discutiilor cu Bruxelles-ul si cu Kiev-ul, Ministerul Agriculturii din Romania va propune o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale in portul Constanta, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltarii”, a declarat pentru Reuters o sursa din Ministerul Agriculturii.

Sursa nu a precizat care sunt masurile avute in vedere, dar a adaugat ca o mai buna claritate cu privire la volumul recoltelor ar putea ajuta la organizarea fluxurilor comerciale.

Recoltatul cerealelor incepe in jurul lunii iulie, cand acordul privind coridorul ucrainean via Marea Neagra ar putea sa intre in colaps, si in mod normal se incheie in octombrie.

Romania este unul dintre cele cinci state membre UE care au inregistrat un aflux de cereale ucrainene, dupa invazia ruseasca, ceea ce a convins UE sa aprobe restrictii comerciale temporare si un pachet de sprijin.

La capacitate maxima, prin portul Constanta au fost exportate 25 de milioane de tone de cereale pe an.

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de cereale din UE. Firma de consultanta Agritel estimeaza ca, in acest an, Romania ar putea recolta 8,76 milioane de tone de grau, in timp ce asociatia Coceral mizeaza pe o recolta de 9,57 milioane de tone, iar firma romaneasca de consultanta AGRIColumn mizeaza pe o recolta de 10,5 milioane de tone.

Ucraina este un mare producator si exportator mondial de cereale si oleaginoase insa atat productia cat si exporturile sale au scazut semnificativ dupa ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean si a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagra, in a doua jumatate a ultimului sezon.

In 2023, productia de cereale a Ucrainei este asteptata sa scada pana la 45 de milioane de tone, de la 53 milioane de tone in 2022.

Comparativ, firma de consultanta AGRIColumn estimeaza ca Romania va avea disponibil pentru export o cantitate de 21 de milioane de tone de cereale si oleaginoase in sezonul 2023/2024.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE