ANSVSA anunta consolidarea colaborarii cu Autoritatea Vamala Romana (AVR) pentru eficentizarea verificarii importurilor de produse alimentare, cu accent pe cele pentru care Romania solicita licentiere pentru importuri (supuse licentierii conform OUG 126/2023).
In cadrul unei intalniri desfasurate astazi, presedintele Alexandru Bociu si vicepresedintele Danut Pale au discutat cu presedintele AVR, Ion Cupa, pentru a discuta noua strategie pentru implementarea recentelor prevederi legislative.
“Colaborarea dintre autoritatile vamale si cele privind siguranta alimentelor este o buna practica pe care o regasim in mai toate statele europene. Speram ca acest parteneriat va aduce un plus de calitate pe piata romaneasca,” a declarat presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
ANSVSA va beneficia de un flux sporit de informatii de la AVR cu privire la importurile de produse alimentare, in special cele pentru care Romania solicita licentiere conform OUG 126/2023. In contextul adaugarii pe lista de licentiere la import a unor produse precum faina de grau sau de meslin si zaharul din trestie sau din sfecla de origine ucraineana, ANSVSA va continua sa se asigure ca produsele introduse pe piata respecta standardele de calitate si siguranta alimentara.
“Importanta informatiilor furnizate in timp util este cruciala, avand in vedere ca produsele alimentare au o perioada scurta de punere in circulatie,” a subliniat presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
In acest sens, ANSVSA si AVR au convenit sa extinda colaborarea la nivel institutional, prin semnarea unui memorandum cu prevederi clare, prin care se va asigura, in timp real, un flux constant de schimb de informatii.
“Dorim ca aceasta colaborare sa protejeze piata romaneasca de produse de slaba calitate,” a adaugat presedintele AVR, Ion Cupa.
ANSVSA va continua sa colaboreze cu celelalte institutii responsabile pentru identificarea de noi masuri menite sa eficientizeze actiunile de verificare a importurilor.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in calitate de autoritate responsabila pentru controlul oficial al produselor de origine animala si nonanimala (atat pentru consum uman, cat si pentru hrana animalelor), efectueaza cu regularitate verificari ale transporturilor provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport.