Intretinerea culturii de grau la iesirea din iarna – 4 solutii inteligente pentru o protectie eficienta in noul sezon

Facebook
Twitter

Pentru recolte profitabile si randamente optime ale culturii de grau, este necesar sa alegi soiuri cu o buna rezistenta la principalii factori de risc ai climatului din tara noastra si cu o buna toleranta fata de principalele boli foliare. 

Mai mult, tehnologia de cultivare si cea de protectie sunt foarte importante in construirea unei strategii eficiente pentru combaterea bolilor si a buruienilor, precum si pentru asigurarea unui bun management al rezistentei, beneficiind, astfel, de un bun randament al culturii in noul sezon. 

Descopera, in continuare, solutii inteligente si tehnologii de ultima generatie, care iti vor asigura o protectie eficienta in noul sezon. 

1. Tehnologii de ultima generatie pentru protectia impotriva bolilor 

Efectele negative ale agentilor patogeni asupra aparatului foliar al graului cauzeaza o diminuare a capacitatii plantelor de a asimila substantele nutritive, ceea ce duce la pierderi de productie sau la o reducere a calitatii recoltei obtinute. 

Avand in vedere ca multe dintre bolile foliare se manifesta inca din prima faza de vegetatie a plantelor, primul tratament devine crucial si se efectueaza preventiv, in primavara, atunci cand plantele se afla in faza de crestere activa, la inceputul alungirii paiului.  

In acest sens, utilizarea tehnologiilor de ultima generatie, cum ar fi fungicidele cu actiune rapida si spectru larg de actiune, ajuta la prevenirea si la controlul bolilor. De asemenea, la fel de importante sunt alternarea produselor cu moduri diferite de actiune si respectarea schemei de tratament. 

O solutie inteligenta de tratament este tehnologia XR. Aceasta dispune de patru moduri distincte de actiune, imbunatatind controlul bolilor, fara a creste riscul de aparitie a rezistentei, si combinand produse cu substante active din patru grupe chimice diferite. Astfel, prin intermediul unor substante active puternice, se asigura o protectie completa impotriva agentilor patogeni pe intreaga perioada de vegetatie, ceea ce contribuie la productii mai mari si profitabile.

Aceasta tehnologie XR se imparte in:

  • XR CARE (Flexity® Trio + Revycare®) – ofera beneficii precum efectele fiziologice AgCelence®, utilizarea a trei substante active intr-un singur tratament, avand efect curativ si eficacitate chiar si la temperaturi de peste 25°C;
     
  • XR STAR (Revystar® Flex + Priaxor® EC) – beneficii deosebite, inclusiv eficacitate la temperaturi de 5°C, rezistenta la ploaie, actiune rapida si de lunga durata, impreuna cu efecte fiziologice caracteristice AgCelence®.

2. Asigura un bun control al buruienilor problema 

Buruienile, in special cele problema, reprezinta o amenintare pentru cultura de grau, deoarece se afla in competitie directa cu plantele, pentru resursele disponibile, si sunt greu de controlat. Buruieni ca turita (Galium aparine), volbura (Convolvulus arvensis), soparlita (Veronica hederifolia) sau musetelul (Matricaria inodora) afecteaza graul, iar pagubele pot ajunge pana la 70% din recolta. 

Pentru evitarea acestor pierderi, este recomandata utilizarea unor tehnologii avansate de control a buruienilor, cum ar fi Biathlon® 4D. Acesta contine doua substante active care dispun de o eficienta foarte ridicata, tritosulfuron si florasulam, si se recomanda a fi aplicat primavara devreme, cand temperaturile sunt inca scazute. 

3. Acorda importanta regulatorilor de crestere 

O provocare majora pe care o intampina fermierii in cultivarea graului o reprezinta fenomenul caderii, ce apare in perioada mai-iunie, cand sunt furtuni si vijelii puternice. Acest fenomen se manifesta in special la graul cu talie inalta. 

Pentru a face diferenta intre o recolta prospera si pierderile semnificative, acorda o mai mare importanta regulatorilor de crestere, cum ar fi Medax® Top. Acest produs este flexibil in aplicare, consolideaza sistemul radicular si reduce riscul de cadere a plantelor. Principalul sau mecanism de actiune consta in blocarea biosintezei giberelinei, un hormon responsabil de procesul de alungire celulara. 

4. Folosirea unui inhibitor de ureaza, in programul de fertilizare 

Fertilizarea graului se realizeaza in mai multe etape, iar procesul este influentat de variabile precum tipul de sol, soiul cultivat, clima zonei si densitatea semanatului. Aceasta se realizeaza atat toamna, cat si primavara. 

Fertilizarea de primavara se efectueaza timpuriu, cand solul contine putine elemente solubile si graul porneste in vegetatie. Se utilizeaza in special azot, dar si uree, cand temperaturile sunt sub 15°C. 

In momentul intrarii in vegetatie, ingrasamintele se aplica dimineata, cand temperatura solului este sub 0°C. Acestea sunt necesare cu precadere pe campurile ce au avut o dezvoltare redusa toamna, contribuind la stimularea procesului de infratire primavara. Insa, pe campurile ce prezinta culturi bine dezvoltate, aplicarea timpurie a ingrasamintelor creste riscul frangerii plantelor si, de aceea, se recomanda intarzierea ingrasarii solului. 

Pentru asigurarea unei nutritii echilibrate a plantelor, este importanta folosirea unui inhibitor de ureaza, cum ar fi Limus® Care, in programul de fertilizare. Aceasta solutie inteligenta contribuie la optimizarea absorbtiei de azot si asigura o crestere sanatoasa a plantelor, reduce volatilizarea amoniacului din uree, scade costurile fertilizarii si ofera atat eficienta, cat si flexibilitate in programele de fertilizare cu azot.  

Asadar, intretinerea culturii de grau la iesirea din iarna implica implementarea unor solutii inteligente pentru asigurarea protectiei impotriva bolilor, controlul buruienilor problema, prevenirea fenomenului de cadere si utilizarea unor tehnologii de ultima generatie in fertilizare. Aplica aceste patru solutii si bucura-te de productii crescute!

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE