Programul “Casa Verde Fotovoltaice” a fost deblocat. Cine poate beneficia?

Facebook
Twitter

Programul “Casa Verde Fotovoltaice”, prin care se vor valida instalatorii, a fost deblocat, a anuntat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Sunt 90.000 de beneficiari, 90.000 de familii care asteapta Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, astazi blocat de decizia unei instante de judecata, respectiv Curtea de Apel Oradea, care a suspendat acest program in urma cu cateva saptamani. As vrea sa aduc in atentia opiniei publice faptul ca, in urma cu cateva zile, am invitat la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor reprezentantii companiei care au dat in judecata AFM-ul.

Citeste si: Solutii eficiente pentru incalzire si electrocasnice in sate fara gaze

De asemenea, am invitat si reprezentantii Administratii Fondului pentru Mediu, incercand sa gasesc o posibilitate de mediere a acestui conflict intre un privat si statul roman, intelegand ca termenele de judecata ar putea sa depaseasca cu mult perioada pe care noi o estimam si cu speranta ca reusim sa deblocam aceasta situatie.

Vreau sa anunt faptul ca am ajuns la o intelegere intre parti, in sensul in care miercuri, in aceasta saptamana, la ora 10:00, vom deschide o noua sesiune prin care vom valida potentialii instalatori.

Bineinteles ca se pot inscrie si instalatori care nu au incercat sa se inscrie prima data, la fel cum se pot inscrie si instalatori care au fost respinsi, asa cum este cazul acestei societati comerciale.

Am primit o promisiune a societatii ca, in masura in care se va deschide o noua sesiune si in masura in care va fi validata ca instalator autorizat de catre Ministerul Mediului, aceasta va renunta la procesul pe care il avem, va face o cerere de renuntare la judecata, moment din care putem sa speram ca asteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtata”, a precizat ministrul Mediului.

Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat, in data de 26 septembrie 2023, suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotararii Curtii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulata de catre unul dintre instalatorii care nu au fost validati de institutie.

Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru care au fost validati 515 instalatori, este de aproape doua miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice si 17,5 milioane de lei unitatilor de cult.

Inscrierea persoanelor fizice a avut loc in perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicatiei informatice pusa la dispozitie pe site-ul AFM, iar unitatile de cult s-au putut inscrie in program in perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finantarea se acorda in cuantum de maximum 20.000 de lei, sub conditia suportarii unei contributii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta pana la valoarea totala a facturii se suporta de catre beneficiar din surse financiare proprii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE