Cantitatea mare de carne de oaie care exista in prezent pe piata din Australia a facut preturile sa scada atat de mult, incat unii fermieri renunta gratis la oi, pentru a economisi costurile, relateaza publicatia CNBC.
Preturile carnii de oaie au scazut cu 70% in ultimul an, la 1,23 dolari pe kg, au aratat datele furnizate de Meat and Livestock Australia (MLA).
”Australia a avut cateva sezoane foarte bune in ultimii ani, ceea ce inseamna ca efectivul de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007”, a declarat Tim Jackson, analist pentru aprovizionare la nivel global la MLA.
Citeste si: Ministerul Agriculturii: cum se aplica Legea porcului si ce restrictii vor avea fermierii?
Motivul acestui efectiv mare de oi este cei trei ani cu precipitatii peste medie in regiunile unde se cresc oi din Australia, cum ar fi New South Wales si Victoria.
Precipitatiile sunt ideale pentru cresterea ierbii, care este propice pentru hranirea si cresterea animalelor.
”Cu cat a plouat mai mult si cu cat piata a ramas plina de viata, cu atat mai mult i-a determinat pe producatori sa pastreze oile pe care altfel le-ar fi sacrificat si, ca urmare, cifrele au continuat sa creasca”, a declarat Andrew Spencer, presedintele Sheep Producers Australia, pentru CNBC, referindu-se la fermierii care tin mai multe oi la ferma in loc sa le ingrase si sa le trimita la abatoare si piete.
”Fermierii au vazut [de atunci] o scadere masiva a profitabilitatii… Este posibil ca multe oi sa nu aiba o piata, ceea ce ar putea duce la distrugerea animalelor de catre fermieri”, a declarat pentru CNBC Steve McGuire, vicepresedintele grupului de promovare a agriculturii WAFarmers.
El a adaugat ca fermierii ar prefera sa dea animalele decat sa le sacrifice, dar nu au fost multi solicitanti pentru oile libere.
Se preconizeaza ca efectivul de oi din Australia se va extinde cu 23% de la nivelul minim al ultimilor 100 de ani din 2020, au aratat statisticile MLA.
In consecinta, oferta excesiva de ovine a dus la scaderea preturilor animalelor, marcand o inversare a profitului extraordinar de care s-au bucurat fermierii datorita preturilor record ale carnii de oaie, in urma cu trei ani.
Preturile reduse sunt o dubla problema pentru fermieri, care acum trebuie sa hraneasca un efectiv urias mai mult timp, chiar daca conditiile meteorologice s-au inrautatit anul acesta.